Ook volgend jaar overschrijding spilindex

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
In tegenstelling tot eerdere prognoses gaat het Planbureau er nu van uit dat de spilindex ook in 2019 zal worden overschreden. Dat blijkt uit de nieuwste inflatievooruitzichten van het Planbureau.

In eerdere vooruitzichten werd ervan uitgegaan dat de spilindex volgend jaar niet zou worden overschreden. Nu mikt het Planbureau op december 2019. Dat zou betekenen dat de uitkeringen in januari 2020 en de ambtenarenweddes in februari 2020 met 2 procent zouden worden opgetrokken. De laatste overschrijding van die spilindex vond vorige maand, in augustus, plaats.

Het Planbureau trekt ook de inflatievooruitzichten op voor volgend jaar: van een gemiddelde jaarinflatie van 1,7 procent naar 1,9 procent.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  En zopas kregen we het geweldige nieuws dat het gat in de begroting 5 miljard euro groter is geworden. raf peeters, een stijging van de staatsschuld met 43 miljard euro sinds 2014 is iets naar mijn mening iets meer dan een paar miljard. Deze schuld bedraagt volgens de Nationale Bank van België momenteel 456 miljard euro. De vlaming koos en krijgt wat deze verdient. Ook na de volgende verkiezingen.

 • Christian Alex

  De 3 indexsprongen waren het idee van de CD&V regering onder Wilfried Martens. Om de ambtenarenlonen en de uitkeringen naar een redelijk gemiddelde te brengen zouden heel veel indexsprongen nodig zijn: het gebeurt niet, men verhoogt liever de belastingen.

 • raf peeters

  @Didier BRIGLIA ,Hopelijk worden we bewaard van een tweede NVA regering volgend jaar want het eerste wat ze waarschijnlijk weer doen is een indexsprong ,hadden we 4 jaar terug ook al mogen ervaren.Zo een goed nieuws is het niet.

 • guido vermeyen

  Tegen dan zal er wel een oplossing worden gevonden dit te compenseren, brandstoffen opslaan, het ligt voor de hand.

 • cor vermonden

  Liever op 02 januari 2019 al en op 30 december 2009 nogmaals.