Ook de weg kwijt tussen de vele variabele energietarieven? Gebrek aan transparantie op de gas- en elektriciteitsmarkt blijft aanhouden
MijnenergieWie vandaag een nieuw energiecontract afsluit, vindt enkel bij Luminus een vaste tariefformule. Alle andere energieleveranciers bieden uitsluitend variabele tarieven. Ze hanteren daarbij een veelvoud aan formules. Dat leidt volgens energieregulator CREG tot een gebrek aan transparantie op de energiemarkten. De CREG pleitte daarom enkele maanden geleden voor een vereenvoudiging van de variabele tarieven vanaf 1 januari. In de praktijk blijkt daar vooralsnog weinig van in huis te komen, zo stelt Mijnenergie.be vast.
Sterk veranderlijk
Bij een variabel contract evolueert de prijs die je betaalt gedurende de looptijd van het contract op basis van de prijsevoluties op de groothandelsmarkten. Zowel de gevolgde index, het ritme van de prijsaanpassingen als de periode waarop jouw prijs is gebaseerd, kunnen variëren. Dat maakt het voor de consument niet eenvoudig om door de bomen het bos nog te zien.
Sociale energieprijzen stijgen vanaf april: met hoeveel procent? En wat met de 400.000 gezinnen die dit tarief vanaf juli verliezen?
Tientallen tariefformules
In totaal zijn vandaag meer dan dertig variabele energietarieven actief beschikbaar. Daarnaast is de kans groot dat het energiecontract dat je enige tijd geleden afsloot nog een andere tariefformule volgt. Dat alles draagt niet bepaald bij tot de transparantie op de energiemarkt. Sommige leveranciers spelen zelfs bewust met de indexeringsparameters om zich als de goedkoopste aanbieder te profileren.
De CREG lanceerde daarom eind vorig jaar een voorstel om vanaf begin 2023 een aantal tijdelijke beperkingen op te leggen. De federale energieregulator stelde voor om vanaf 1 januari, gedurende twee jaar, een tijdelijke verplichting in te voeren om bij variabele prijsaanbiedingen uitsluitend een maandelijkse indexering te gebruiken. Nu bieden sommige leveranciers ook een driemaandelijkse indexering aan of wijzigen ze de indexeringsformule tussentijds.
Wist je dat ...
Het dynamische energietarief volgens energie-experts en overheidsinstanties een cruciale rol moet vertolken binnen de energietransitie? De vijf grootste leveranciers van stroom en gas zijn zelfs verplicht om zo’n tarief aan te bieden. Wanneer we de websites van die spelers uitpluizen, vinden we daar in de realiteit echter weinig van terug.
Vooralsnog geen beweging
Een analyse van de energiemarkt leert ons dat een driemaandelijkse indexering vandaag nog altijd bij verschillende energieleveranciers beschikbaar is. Chris Ceuppens, woordvoerder bij de CREG, verduidelijkt: “We analyseren de antwoorden die we bij de openbare raadpleging ontvingen en gaan in verder overleg met de marktpartijen en de regionale energieregulatoren. De vooropgestelde implementatiedatum van 1 januari 2023 is uiteraard niet langer haalbaar.”
Test Aankoop betreurt dat de CREG vooralsnog geen restricties oplegt en maakte die boodschap over aan minister van Energie Tinne Van der Straeten. De consumentenbelangenvereniging herhaalde ook haar vraag om een ruimer aanbod van vaste tarieven.
We vroegen vier grote energieleveranciers: komen vaste tarieven opnieuw op de markt?
Aanpassing op basis van één notering
Chris Ceuppens wijst erop dat een tweede verplichting rond variabele tarieven ondertussen wel al is opgevolgd. “In het verleden waren er enkele leveranciers die zich baseerden op slechts één notering, bijvoorbeeld de 15de werkdag van de maand, om de waarde van de parameter te bepalen voor de volgende maand of zelfs het volgende kwartaal. In dat geval komt de representativiteit in het gedrang. Dergelijke indexeringsparameters gebaseerd op één enkele notering zijn niet langer beschikbaar”, luidt het.
Om variabele tarieven met elkaar te vergelijken maken prijsvergelijkers een inschatting van de jaarprijzen op basis van de verwachte jaarprijzen voor de volgende twaalf maanden. De vergelijker houdt rekening met de verschillende parameters van elk contract, zoals de termijn waarop de prijs wijzigt, de beurs waarop de leverancier koopt en de prijsnoteringen.
Bespaartip: De prijsvergelijker van Mijnenergie.be hieronder is volledig onafhankelijk en helpt je de prijzen van gas en elektriciteit bij verschillende energieleveranciers naast elkaar leggen. Zo vind jij het contract dat het beste bij jouw wensen en budget past.
Lees meer op Mijnenergie.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Mijnenergie.be.
Mijnenergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
-
PREMIUM
“Meestal breng je een schuldsaldoverzekering beter niet in”: fiscaal experts beantwoorden jullie vragen over het aangeven van investeringen en beleggingen
Investeringen en beleggingen invullen op je belastingbrief, het kan een kluwen zijn. Op sommige dingen betaal je belastingen, andere leveren dan weer belastingvermindering op. De lezersvragen over pensioensparen, zonnepanelen, autoleningen, cryptomunten... stroomden dan ook binnen. Gelukkig komen de antwoorden en het advies van ervaren accountants Nico Van Bosstraeten en Fatima Isarti (Fiscaal Ideaal) even vlot: “Zelfs als je de keuring pas in 2023 betaalde, is een laadpunt nu inbrengen financieel interessanter.” -
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
Na Duitsland kondigde ook Nederland aan om gasketels te verbieden vanaf 2026. Komt er binnenkort ook bij ons een verbod op nieuwe zulke ketels? Bouwsite Livios vroeg het aan Charlotte van de Water, klimaatbeleidexpert, en Guy Gommeren, bouwtechnologie-expert bij technologiefederatie Agoria. -
-
PREMIUM
Kreeg je altijd geld terug van de fiscus en moet je nu bijbetalen? Expert geeft raad: “Als dit niet op je loonfiche staat, moeten de alarmbellen afgaan”
-
13
Europese gasprijs plots gestegen, markt dreigt weer krapper te worden
De Europese gasprijs is maandag het hardst gestegen in ongeveer drie maanden tijd. De markt dreigt krapper te worden met ook Aziatische landen die meer pogingen doen om vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te bemachtigen. Dit is ook voor de komende maanden de grootste bedreiging voor Europese landen om aan gas te komen. -
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
Na de aankondigde accijnsstijging in juli, volgt in oktober - mogelijk - een tweede verhoging, ten gevolge van de sterk gedaalde aardgasprijzen. Al zou de impact volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem voor een gemiddeld gezin beperkt blijven. Mijnenergie.be vat de situatie samen. -
PREMIUMZoveel verdien ik
Ronald (65) krijgt 4.222 euro pensioen: “Ik dreig 500 euro te verliezen door de fiscale hervormingen, pure diefstal”