Onze reporter vraagt het op de man af: willen Vlaamse superrijken mee de coronafactuur betalen?
Volledig scherm
PREMIUM
Onze reporter vraagt het op de man af: willen Vlaamse superrijken mee de coronafactuur betalen? © PN/Belga

Onze reporter vraagt het op de man af: willen Vlaamse superrijken mee de coronafactuur betalen?

“Alstublieft. Belast ons, belast ons, belast ons.” Nu corona de economie aan flarden rijt, houden een kleine honderd van de allerrijksten op deze planeet een opmerkelijk pleidooi. Willen de Belgische multimiljonairs die smeken om meer belastingen ook even de hand opsteken? “Dit is een zeer goed principe, maar…”

166 reacties

 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  De hoogste 10% van de loontrekkenden betaalt misschien 42% van de inkomstenbelastingen op loon. Maar dat is iets helemaal anders dan de rijkste 10% van de bevolking. En dat is maar een deel van de fiscale inkomsten. Marc Coucke met zijn miljarden zit daar niet bij. Een master in het SO na 25 jaar anciënniteit net nog wel. En die zit dan weer helemaal niet bij de 10% rijkste van de bevolking.
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Meerwaarden op aandelen zijn geen fantasie. Waarom zou je anders in botsing komen met de fiscus. Zoals De Gucht en recentelijk anderen konden ondervinden, Chris Dupont. Maar dat gebeurt enkel als die winst op specualtieve manier gebeurde, anders is die niet belast. Interne meerwaarden van een professioneel trader worden echter wel belast. Het MSCI World is een wereldwijd gespreide fondsenindex dat op 10 jaar tijd tot 1/12/2019 steeg met 200%. De inflatie in die periode was 25%.
 • Lisette Theunis

  1 jaar geleden
  Ze geven allen aan dat politici geen verstand hebben van zaken doen, en met het geïnde belastinggeld zeer inefficiënt omgesprongen wordt. Wat ze er niet bijvertellen is dat door de inefficiënte overheid, bedrijven, banken en criminele organisaties, frauderen en op enorme schaal geld witwassen. Met 1vaste taks van 20% voor eenieder tot 40% voor milieubelastende bedrijven en hoge boetes, zonder uitzondering los je al veel op. Subsidies geef je ook enkel voor 100% milieuvriendelijke investeringen..
 • johny vanderlinden

  1 jaar geleden
  De vraag is, hoeveel betalen ze nu?
 • An Vanden Bossche

  1 jaar geleden
  Bert Haver heeft wel degelijk gelijk. 10% van de bevolking betaalt 46% van alle inkomstenbelastingen die de overheden innen. 1% betaalt 12% van alle inkomstenbelastingen en de helft van de bevolking betaalt nagenoeg geen inkomstenbelastingen. Deze cijfers kan je vinden bij Statbel, decielenverdeling. Tot zover de aftrekposten en ontwijking van belastingen. De meeste kapitaalbelastingen worden uiteraard door de rijkste groep betaald, wie anders? De meerwaarde op aandelen is een fantasie.
 1. Productieproblemen bij Nike en Adidas in Zuidoost-Azië: fabrieken sluiten om coronaverspreiding in te dammen

  Productie­pro­ble­men bij Nike en Adidas in Zuid­oost-Azië: fabrieken sluiten om coronaver­sprei­ding in te dammen

  Enkele van de grotere schoenen- en kledingmerken zoals Nike en Adidas hebben productieproblemen door het sluiten van fabrieken in Zuidoost-Azië. Een aantal bedrijven dat producten maakt voor de merken zegt dat de autoriteiten fabrieken dichtgooien om verder verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Kenners vrezen mede door de lage vaccinatiegraad in de regio nog meer productieproblemen. Dat kan weer gevolgen hebben voor het aanbod tijdens de aanstaande feestdagen in de Verenigde Staten en Europa.
 2. Intern solliciteren: zo pak je dat aan volgens de loopbaancoach
  Groeien

  Intern sollicite­ren: zo pak je dat aan volgens de loopbaan­coach

  Wil je vooruit op professioneel vlak, hoef je daarom niet per se je huidige werkgever je C4 voor te schotelen. “Ook binnen de eigen organisatie is er vaak heel wat groeipotentieel”, verzekert loopbaancoach Bart Huwé. “Kan je binnen het eigen bedrijf je ambities waarmaken, verlies je minder tijd om jezelf in te werken, wat een voordeel oplevert voor zowel de werkgever als de werknemer.” Jobat.be kreeg enkele tips voor wie wil doorstromen/opklimmen bij zijn actuele werkgever.

Geld