Onverzekerd rijden: tot 8.000 euro boete en in beslagname auto
Zodra je met een auto de openbare weg opgaat, is in België een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid bij wet verplicht. Onverzekerd rondrijden is niet alleen een strafbaar feit, het kan je ook heel duur komen te staan. Independer.be legt je uit wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.
Wie moet de auto verzekeren?
Om andere weggebruikers te beschermen, is in België een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) verplicht. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met jouw auto aan derden veroorzaakt. Zelfs als je wagen in de straat geparkeerd staat, moet hij, volgens de wet, verzekerd zijn.
In eerste instantie is het de eigenaar van de auto die verplicht is om een BA-verzekering te nemen. Maar wanneer je bijvoorbeeld de auto van een vriend leent, en je hebt een ongeval, dan ben jij als bestuurder aansprakelijk als de wagen niet verzekerd is. De wet laat namelijk toe om ook de bestuurder van een onverzekerd voertuig te bestraffen.
Je bent verplicht om je verzekeringsbewijs altijd bij je te hebben, op papier, zoals de vroegere groene kaart, of een digitaal bewijs op je smartphone.
Zware boetes
De sancties voor onverzekerd rijden zijn niet min. Bij een inbreuk riskeer je een geldboete van 800 euro tot 8.000 euro, een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar en zelfs een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden. Je auto kan ook in beslag genomen worden tot je een verzekeringsbewijs kan voorleggen dat minimum drie maanden geldig is. Bovenop de boete of straf moet je de takel- en stallingskosten van de auto betalen. Deze kunnen per gemeente verschillen en hangen onder andere af van het gewicht van je auto.
Financieel risico
De schade bij een ongeval met een gewonde bedraagt gemiddeld 17.000 euro. Als je een ongeval veroorzaakt zonder dat je een BA-verzekering voor je auto hebt afgesloten, zal de tegenpartij bij jou aankloppen om alle kosten te vergoeden. Je kan ook zelf het slachtoffer zijn van een auto-ongeval waarbij de tegenpartij geen geldige BA-verzekering heeft. Wanneer je zelf een omniumverzekering voor je wagen hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Jouw verzekeraar zal de schade aan jou vergoeden en het bedrag terugvorderen van de tegenpartij. Ben je zelf gewond, dan betaalt jouw bestuurdersverzekering je medische kosten, en zal die ook de kosten verhalen op de tegenpartij.
Heb je zelf enkel een BA-verzekering of mini-omnium, dan kan je aangifte doen bij het Belgisch Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Je zal dan moeten aantonen dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor het ongeval, op basis van het aanrijdingsformulier. Verklaringen van getuigen van het ongeval en foto’s van sporen op de weg kunnen je eis tot schadevergoeding ondersteunen.
Een BA-autoverzekering is dus niet alleen wettelijk verplicht, ze bespaart je ook een hoop kopzorgen.
Op zoek naar een geschikte autoverzekering? Vergelijk en ontdek hier welke verzekering bij jou past.
Lees ook op Independer.be:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
Europese gasprijs op laagste niveau in drie maanden, olieprijzen stijgen licht
De olieprijzen zijn de week begonnen met een lichte stijging. Tegelijkertijd is de gasprijs in Europa maandag naar het laagste peil in drie maanden gezakt, nu de voorraden zijn gestegen naar bijna normale niveaus. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Ook Europese beurzen in het rood: Bel20 verliest 2 procent
Na Wall Street en de aandelenmarkten in Azië, staan ook de beurzen in Europa deze voormiddag in het rood. De Bel20 verliest na twee uur handel ruim 2 procent. Beleggers zijn bezorgd over de inflatie; ook Belgische bedrijven zoals bouwgroep CFE of investeringsmaatschappij Gimv moesten vandaag bij de publicatie van hun resultaten toegeven dat de winstgevendheid onder druk staat door stijgende kosten. -
28
Prijs benzine en diesel opnieuw onder de 2 euro
De prijs van zowel benzine als diesel daalt zaterdag aan de pomp. De prijs van beide brandstoffen gaat opnieuw onder de 2 eurogrens, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. -
11
Bouwsector ziet aantal contracten afnemen door hoge materiaalprijzen: “Maar kunnen niet anders dan gestegen prijzen door te factureren aan de klant”
Batibouw kan op geen beter moment van start gaan om de bouwsector een duwtje in de rug te geven. De bouwsector ziet immers het aantal contacten en contracten afnemen door de hoge materiaalprijzen, meldt de Confederatie Bouw.