Ontslag nemen (of krijgen): deze regelgeving rond ontslagbrieven gaat vanaf 2023 in
JobatVanaf 2023 moet een ontslagbrief een dag eerder verstuurd zijn, om de opzegtermijn de eerstvolgende maandag van start te laten gaan. Tot eind vorig jaar was de regel dat de ontslagbrief op woensdag aangetekend moest zijn verstuurd. Vanaf 2023 is dat op dinsdag. Jobat.be duidt de nieuwe regels.
Het Burgerlijk Wetboek stelt dat een ontslagbrief altijd betekend is op de derde werkdag volgend op de dag, waarop de aangetekende brief op de post is gedaan.
Dit Wetboek onderging op 1 juli jongstleden een opvallende wijziging: vanaf 2023 beschouwt de wet zaterdag niet langer als een werkdag, net als een zon- of feestdag.
Betekening uiterlijk op vrijdag
Deze wetswijziging verandert automatisch de regels rond het gebruik van de aangetekende ontslagbrief. Het gevolg is dat de betekening uiterlijk op vrijdag moet vallen als je de opzegtermijn op maandag van de daaropvolgende week wenst te laten starten.
Zelf je ontslag nemen? Zo schrijf je een goede opzeggingsbrief.
Ontslag door werkgever
Wat betekent dat in de praktijk? We nemen als voorbeeld een werkgever die een werknemer ontslaat. Hij moet er rekening mee houden dat de laatste dag voor het posten van de aangetekende brief nu een dag eerder valt.
Dus, in plaats van de brief ten laatste op woensdag te posten, wat tot 2022 het geval was, moet hij dat vanaf dit jaar ten laatste op dinsdag doen. Heeft hij de nieuwe regel over het hoofd gezien en post hij de ontslagbrief toch op woensdag, dan moet hij zijn werknemer een week langer in dienst houden (en dus ook doorbetalen).
Een werkgever kan een arbeidsovereenkomst ook opzeggen via een deurwaardersexploot. Dat is een officiële akte die is ondertekend door een deurwaarder. Met het deurwaardersexploot gaat de opzegtermijn in op de eerste maandag die volgt op de dag van betekening.
Heb je je ontslag gekregen? Deze e-gids geeft raad over het verdere verloop.
Ontslag door werknemer
Voor een werknemer die ontslag neemt, zijn dezelfde regels van toepassing. Het ontslag gaat pas in op het moment dat je het officieel schriftelijk aan je werkgever overmaakt.
In principe kan je dat op drie manieren doen:
• Je overhandigt je opzeggingsbrief persoonlijk aan je werkgever. Die gedateerde brief druk je best in twee exemplaren af en laat je allebei ondertekenen. Zo gaat je opzegtermijn in vanaf de volgende maandag.
• Een tweede mogelijkheid is een aangetekende brief per post te versturen. Die brief geldt vanaf de eerste maandag volgend op de derde werkdag na de datum van verzending. Vanaf dit jaar moet je de brief dus ten laatste op dinsdag versturen. De derde dag na de verzending is dan vrijdag. De maandag erna gaat de opzegtermijn in. Als bewijs geldt het ontvangstbewijs van de post met datum.
• De derde manier om op een officiële manier ontslag te nemen is via deurwaardersexploot. Net zoals dat bij de werkgever het geval is, gaat de opzegtermijn in op de eerste maandag die volgt op de dag van betekening.
Zelf je ontslag geven: zo handel je alles correct af.
Lees ook op Jobat.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Jobat.be.
Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vorig jaar 12.000 valse eurobiljetten ontdekt in België: vooral biljetten van 20 en 50 euro
Er zijn vorig jaar 12.016 vervalste eurobiljetten uit omloop gehaald, een daling met 24 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat meldt de Nationale Bank van België. Wereldwijd steeg het aantal vervalsingen wel voor het eerst in jaren. -
Independer
Een nieuwe auto leasen of kopen? Dit is het verschil
Een wagen kopen en goed onderhouden kost behoorlijk wat geld en tijd. Daarom loont het ook als particulier de moeite zowel een offerte te vragen voor een autolening als voor een leasingformule. Maar waarin zit het verschil? Independer.be legt uit. -
PREMIUM
“In tegenstelling tot Amerikaanse en Europese beurzen is de Chinese beurs nu nog goedkoop”: Onze geldexpert tipt 4 concrete aandelen uit China
Sinds het dieptepunt eind oktober is de beurs van Hongkong al met 54 procent gestegen. Afgelopen weekend waren de Chinese beurzen gesloten vanwege het Chinese nieuwjaar, maar bij de opening gisteren kleurden de cijfers opnieuw groen. Hoe komt het dat de Chinese beurs het de laatste maanden zo goed doet? Onze geldexpert Pascal Paepen vertelt wat je moet weten wanneer je erin wil beleggen én hij tipt vier aandelen die volgens hem nog verder kunnen groeien. -
-
Britse economie zal dit jaar als enige van alle grote economieën krimpen: zelfs Rusland zal beter doen
De Britse economie staat er dit jaar het slechtst voor van alle ontwikkelde economieën. Dat blijkt uit een nieuwe prognose van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het Verenigd Koninkrijk zal als enige land van de G7 zijn economie zien krimpen. Zelfs Rusland zal beter doen, ondanks de westerse sancties die werden opgelegd na de invasie van Oekraïne. -
Mijntelco
Scarlet verhoogt de internetsnelheden, maar niet de prijzen
Vanaf 1 februari 2023 krijgen alle onbeperkte internetaanbiedingen van Scarlet een snelheidsboost. Zowel voor het internetabonnement Loco als voor de packs Trio en Trio Mobile (die ook tv en telefonie bevatten), gaat de downloadsnelheid van 50 Mbps naar 70 Mbps en de uploadsnelheid van 4 Mbps naar 10 Mbps. Dat nieuws vernam Mijntelco.be. -
2
Economie eurozone lijkt aan recessie te ontsnappen
De economie in de eurozone is ook in het vierde kwartaal nog gegroeid, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. De groei is wel verder afgenomen ten opzichte van de eerste twee kwartalen van 2022 toen de economie nog stevig vooruitging door de heropening van de economie na de coronabeperkingen. De hoge inflatie en de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) om die geldontwaarding te beperken, remmen inmiddels de economische groei af. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch?