Ongerustheid over asbest: personeel Swissport Cargo legt ook deze nacht het werk neer

Archieffoto van een eerdere staking bij Swissport.
BELGA Archieffoto van een eerdere staking bij Swissport.
De werkonderbreking bij Swissport Cargo, de afhandelaar van vrachtvliegtuigen op Brussels Airport, wordt komende nacht verdergezet. Dat zegt Hans Elsen van vakbond ACV Puls dinsdagavond in naam van het vakbondsfront ACV Puls en BBTK-SETCa.

Aanleiding voor de werkonderbreking, die vandaag rond 16 uur startte, is dat het bedrijf geen maatregelen neemt voor de gezondheid van de werknemers, aldus de vakbonden. Bij renovatiewerken is asbest aangetroffen en het bedrijf zou niet de nodige maatregelen nemen, maar Swissport ontkent dat. “Als de mensen daar de laatste maanden gewerkt hebben in een stofwolk met asbestdeeltjes, moet het bedrijf ook zijn verantwoordelijkheid opnemen”, vindt Elsen.

De vakbonden eisen dat de werken worden stopgezet en dat een gespecialiseerde firma ingeschakeld wordt als er nog asbest zou zijn. Daarnaast zijn er ook problemen met de kleedkamer en douches van het magazijn. 

“Werken stilgelegd en asbest op correcte manier verwijderd”

Swissport erkent op haar beurt dat er asbest werd aangetroffen. “Maar toen dat werd ontdekt, zijn de werken stilgelegd en werden alle maatregelen genomen om het asbest op een correcte manier te verwijderen”, luidt het. “Er is ook geen asbest gevonden op de werkvloer.” 

Morgenochtend (woensdag) om negen uur zitten de bonden samen met de directie, maar ze willen ook luchthavenuitbater Brussels Airport Company (BAC) mee aan tafel krijgen. “Als eigenaar van het gebouw kan alleen BAC een oplossing aanbieden, maar die schuift de zwarte piet door”, verklaart Elsen.

Om acht uur morgenvroeg is er eerst een personeelsvergadering gepland.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Filip Vanlaeken

  Transparantie en communicatie zijn uitermate belangrijk : bij asbestruiming zijn werkers beter betrokken. Maar weeral staken... ze kennen niet anders op Zaventem...

 • DIRK RASSCHAERT

  Ga hen vervangen ! En als het waar is, dat zal je dan binnen X-aantal jaren dan wel merken. Dit is net het gevaar, men ziet de gevolgen niet direct! Net als bij die sporthal,in de ganse buurt deeltjes gevonden en in het kleuterschooltje toch wel niets zeker!? Laat me niet lachen!!! Op die manier werkt iedereen misschien wel tot aan zijn dood, pensioenproblemen opgelost!?

 • Mathias Lunders

  Reden waarom ik bijna altijd Schiphol verkies voor mijn business trip. En ik ben bijlange niet de enige.

 • Kurt Bourdeaux

  Altijd iets in Zaventem. Heel duidelijk gesteld in het reisbureau een paar weken geleden, niet via Zaventem. Rijsel, Oostende, Schiphol, transport tijd naar de luchthaven kan mij geen bal schelen, niet via Zaventem!

 • nadine Nadine Martin

  Als ze nog maar denken dat er iets niet juist is gaan ze staken , het is erg gesteld met het personeel in Brussels Airport . Je zou voor minder het buitenland kiezen , het is er alle weken een staking .De mensen zijn het echt heel beu ...