Ongerustheid over asbest: personeel Swissport Cargo legt ook deze nacht het werk neer

Archieffoto van een eerdere staking bij Swissport.
BELGA Archieffoto van een eerdere staking bij Swissport.
De werkonderbreking bij Swissport Cargo, de afhandelaar van vrachtvliegtuigen op Brussels Airport, wordt komende nacht verdergezet. Dat zegt Hans Elsen van vakbond ACV Puls dinsdagavond in naam van het vakbondsfront ACV Puls en BBTK-SETCa.

Aanleiding voor de werkonderbreking, die vandaag rond 16 uur startte, is dat het bedrijf geen maatregelen neemt voor de gezondheid van de werknemers, aldus de vakbonden. Bij renovatiewerken is asbest aangetroffen en het bedrijf zou niet de nodige maatregelen nemen, maar Swissport ontkent dat. “Als de mensen daar de laatste maanden gewerkt hebben in een stofwolk met asbestdeeltjes, moet het bedrijf ook zijn verantwoordelijkheid opnemen”, vindt Elsen.

De vakbonden eisen dat de werken worden stopgezet en dat een gespecialiseerde firma ingeschakeld wordt als er nog asbest zou zijn. Daarnaast zijn er ook problemen met de kleedkamer en douches van het magazijn. 

“Werken stilgelegd en asbest op correcte manier verwijderd”

Swissport erkent op haar beurt dat er asbest werd aangetroffen. “Maar toen dat werd ontdekt, zijn de werken stilgelegd en werden alle maatregelen genomen om het asbest op een correcte manier te verwijderen”, luidt het. “Er is ook geen asbest gevonden op de werkvloer.” 

Morgenochtend (woensdag) om negen uur zitten de bonden samen met de directie, maar ze willen ook luchthavenuitbater Brussels Airport Company (BAC) mee aan tafel krijgen. “Als eigenaar van het gebouw kan alleen BAC een oplossing aanbieden, maar die schuift de zwarte piet door”, verklaart Elsen.

Om acht uur morgenvroeg is er eerst een personeelsvergadering gepland.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.