Onderwijsexpert wil goede leerkrachten beter loon geven

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
Belgische leerkrachten verdienen in vergelijking met hun Europese collega's niet slecht. Maar het kan altijd beter. Onderwijseconoom Kristof De Witte (KU Leuven) pleit er in Het Nieuwsblad dan ook voor leerkrachten die goed presteren een hoger loon te geven.

Vlaamse leerkrachten lager onderwijs verdienen na vijftien jaar ervaring gemiddeld 44.717 euro bruto per jaar. Voor een Waalse leerkracht is dat 43.283 euro. Vlaamse leerkrachten uit het hoger middelbaar verdienen meer: 57.436 euro bruto per jaar.

In vergelijking met zijn Europese collega's, verdient de Vlaamse leerkracht daarmee niet slecht, zeker niet in het begin van zijn loopbaan. “Het startloon ligt nu vrij hoog, maar er is weinig groeipotentieel”, zegt onderwijsexpert De Witte daar over. “Bovendien zou het bijzonder doeltreffend zijn mochten we leraren extra ver­lonen wanneer ze bovengemiddeld presteren. Dat is natuurlijk heel ­delicaat. Dan moeten we die meerwaarde goed meten, bijvoorbeeld door te kijken naar de leerwinst die de leerlingen maken.”
57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Koen Van Den Eeckhaut

  Het stoort me dat alle internationale vergelijkende loonstudies steeds het bruto loon weergeven. Netto houd je, zoals inmiddels algmeen bekend, vaak honderden euros minder over dan in alle andere landen.

 • Gino Denil

  Er zijn vergelijkende studies gemaakt. Ons onderwijs is niet duurder. En er zijn Europese landen waar leraren meer betaald worden dan hier. De lonen zijn hier goed in het onderwijs, maar niet extra vagant, Christian Alex.

 • Christian Alex

  Ons onderwijs is al 20% duurder dan in vergelijkbare landen. Dat komt door te hoge lonen, ook al door te weinig uren in verhouding tot het loon en teveel leraren in verhouding tot het aantal leerlingen. Daarbovenop (die 20%) worden leraren als ambtenaren gekwalificeerd, wat resulteert in pensioenen van drie maal dat van anderen met dezelfde lonen.Het dure onderwijs neemt de helft van het Vlaams budget voor zijn rekening en is de oorzaak van de te hoge belastingen in Vlaanderen.

 • Gino Denil

  Het loon valt best mee. Waarschijnlijk zouden de goede leraren er meer mee gediend zijn als ze terug wat echt leraar konden zijn. Met de nodige pedagogische vrijheid en autonomie. Nu worden ze betutteld en gereduceerd tot lopende band werkers. Met nauwelijks nog inspraak. Enkel nog plichten en minder rechten dan iedereen die van ver of dicht betrokken is bij een school.

 • roland peeters

  Nu gaan ze zelf beweren dat slechte leerkrachten een loon hebben van 57000 €, dan loopt het toch de spuigaten uit in dit landje met al die vaste benoemingen.