Olieprijzen zakken weer na positieve berichten olieproductie in Saudi-Arabië, VS beschuldigen Iran opnieuw

Door de aanvallen op de oliefaciliteiten in Abqaiq en Khurais lag zo’n 5 procent van de olieproductie wereldwijd plat.
REUTERS Door de aanvallen op de oliefaciliteiten in Abqaiq en Khurais lag zo’n 5 procent van de olieproductie wereldwijd plat.
De olieprijzen zijn deze namiddag met meer dan 6 procent gedaald, nadat bekend raakte dat de olieproductie in Saudi-Arabië mogelijk al binnen twee à drie weken zal kunnen hervatten. CEO Amin Nasser zegt dat staatsoliebedrijf Aramco in zijn site in Abqaia weer 2 miljoen vaten aardolie per dag produceert. Het gaat om 41 procent van de output voor de bombardementen.De VS zijn er intussen zeker van dat de drone-aanvallen tegen de Saudische olie-installaties vanop Iraans grondgebied zijn gebeurd. Dat heeft een Amerikaanse beleidsverantwoordelijke gezegd.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde deze namiddag rond 16.30 uur met ruim 6,22 procent tot 59,02 dollar en de Europese soort Brent-olie ging 6,42 procent onderuit tot 64,63 dollar per vat. Gisteren ging de Brent-olie nog met 19 procent of 11 dollar omhoog. De sterkste prijsstijging ooit, volgens persagentschap Bloomberg.

Volgens CEO Nasser zal de productie van ruwe olie in Abqaia, de grootste olieraffinaderij ter wereld, tegen het einde van de maand opnieuw op het peil van voor de aanvallen zijn, ongeveer 4,9 miljoen vaten per dag. Daarmee bevestigt hij berichten van het persagentschap Reuters, dat eerder op de dag op basis van anonieme bronnen meldde dat de productie al binnen twee tot drie weken weer op volle toeren kan draaien, na de aanvallen op Saudische olie-installaties van afgelopen weekend. Eerder werd gevreesd dat het maanden zou kunnen duren voordat de productie weer grotendeels is hersteld.

Saudi-Arabië zou nu al circa 70 procent van het productieverlies van 5,7 miljoen vaten olie per dag hebben goedgemaakt.
Door de drone-aanvallen op de oliefaciliteiten in Abqaiq en Khurais lag ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd plat.

Iraans grondgebied

Hoewel de aanval werd opgeëist door Houthi-rebellen die vanuit Jemen opereren, hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten genoeg elementen om uit te maken dat de aanvallen vanop Iraans grondgebied zijn gebeurd, en dat er kruisraketten bij zijn gebruikt. Dat heeft een Amerikaanse beleidsverantwoordelijke - die anoniem wenst te blijven - gezegd aan het Franse persagentschap AFP. Drie bronnen zeggen dat bij de aanvallen van zaterdag zowel kruisraketten als drones zijn gebruikt. De VS zouden bewijsmateriaal verzamelen en dat volgende week tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties willen presenteren.

De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde gisteren al dat Iran achter de aanval leek te zitten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, vertrekt vandaag naar Saudi-Arabië voor overleg.

De Britse premier Boris Johnson en Duits bondskanselier Angela Merkel van hun kant dringen aan op een “collectief antwoord” van de internationale gemeenschap op de aanvallen. Groot-Brittannië en Duitsland waarschuwen evenwel dat er “geen nieuwe escalatie mag komen van spanningen in deze regio”.

Iran ontkent

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif ontkende op zijn beurt een eventuele Iraanse betrokkenheid. "De Verenigde Staten leven in ontkenning als ze denken dat de Jemenitische slachtoffers van 4,5 jaar van de ergste oorlogsmisdaden er niet alles aan zouden doen om terug te vechten”, zei hij op Twitter. “Misschien is het beschamend dan honderden miljarden van zijn wapens de Jemenitische wapens niet hebben kunnen onderscheppen. Maar Iran de schuld geven zal daar niets aan doen. De oorlog stoppen is de enige oplossing voor iedereen.”
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK RASSCHAERT

  Toch niet aan de pomp! Gaan de Studies nu boete betalen voor de lucht- en oppervlaktevervuiling zoals wij moeten doen??

 • Edgard Gielis

  de prijzen dalen in deze bandietenstaat belgie gaan ze fors omhoog

 • Johnny Vandewalle

  Morgen stijgen de prijzen weer !!! Eens zien wanneer deze terug zal dalen ! Of is dat weer een vorm van extra inkomsten voor vadertje staat ????

 • raymond van der craen

  De prijs van de Amerikaanse aardolie is weer aan het dalen en daar is Trump weer. Eventjes een oorlogje uitvechten zonder grondtroepen uiteraard en zowel de Iraanse als de Saudische olie installaties in de vernieling helpen.

 • Eduard Maes

  Waarom worden zulke belangrijke installaties niet beschermd met luchtafweer?