Notarissen: "Huizen voor het eerst in vijf jaar écht duurder geworden”

BELGA
De gemiddelde verkoopprijs van een huis in België is vorig jaar met bijna 5 procent gestegen, tot 251.584 euro. “De eerste betekenisvolle groei in vijf jaar”, zegt de notarissenfederatie. Het aantal vastgoedtransacties bereikte een nieuw record.

De voorbije jaren stegen de huizenprijzen ook, maar die stijging lag telkens grosso modo in lijn met de inflatie. Ditmaal kwam er dus wel een flinke som bij bovenop de inflatie.

De verschillen tussen de gewesten zijn groot. In Brussel lag de gemiddelde prijs voor het eerst hoger dan 450.000 euro (+5,3 procent). In Vlaanderen ging de gemiddelde verkoopprijs 3,8 procent hoger tot 277.304 euro, in Wallonië was dat 3,7 procent tot 189.257 euro.

Appartementen

De prijs van appartementen kwam daarentegen onder druk te staan. Een appartement kostte vorig jaar gemiddeld 220.095 euro in België, 1,8 procent meer dan in 2017. Die toename ligt lager dan de inflatie, en dus spreekt Notaris.be van “een daling van de prijzen in reële termen”.

De gemiddelde prijs van een appartement in Vlaanderen steeg vorig jaar met 1,6 procent tot 224.331 euro. In het vierde kwartaal lag de gemiddelde prijs ook lager dan in de drie maanden daarvoor.

“De kopers verkiezen nieuwbouwappartementen en zijn steeds minder bereid om voor bestaande appartementen, die vaak nog renovatiekosten vergen, de initiële vraagprijs te betalen”, stelt Bart van Opstal, de woordvoerder van Notaris.be.

Over een langere periode bekeken is er weinig verschil in de prijsevolutie van huizen en appartementen. Op vijf jaar tijd werden huizen 10,9 procent duurder, appartementen 10,1 procent. De inflatie bedroeg 7 procent.

Jongeren

Uit de gegevens van de notarissen blijkt voorts dat het aantal vastgoedtransacties alweer een record bereikte. De notarissen sloten 1,6 procent meer transacties af dan in 2017. “De vastgoedmarkt wordt in 2018 gekenmerkt door een wat afwachtende houding in de eerste maanden van het jaar en een hoge vastgoedactiviteit in de tweede helft van het jaar”, aldus de notarissenfederatie.

Uit de notarisbarometer, die gebaseerd is op de ondertekende compromissen, blijkt ten slotte dat de vastgoedmarkt vooral gestuurd wordt door jongeren. Ruim vier op de tien aankopen gebeurt door mensen tot 35 jaar. Omgekeerd, zijn ruim 40 procent van de verkopers 60-plussers.

“In alle gewesten blijft de vraag naar woningen groot. Vooral jongeren tot 35 jaar grijpen hun kans om een woning te kopen en een relatief goedkoop woonkrediet aan te gaan dankzij de aanhoudend lage rentevoeten”, vat van Opstal samen. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Telkens krijgen de makelaars er van langs, maar volgens mij is het nog altijd vraag en aanbod wat de prijs opdrijft en dan in combinatie met verkopers die er winst uit willen halen, dan is de marge voor de makelaar echt maar een fractie! Huizen in de particuliere verkoop zijn echt niet goedkoper geworden hoor!

 • Jan De Smet

  5 % ?? Geloof ik de toeters van, kom maar eens kijken in Gent, schandalig aan het worden.

 • anna vandenberg

  Door immo makelaars worden de prijzen kunstmatig opgedreven, een huis te koop van 650 000 euro is in realiteit verkocht voor 425 000 euro. Dat is de reden dat iedereen denkt dat een ze voor een oud huis evenveel vragen als de nieuwprijs. Tweede reden wie koopt die dure huizen, veelal kinderen die financieel gesteund worden door hun ouders en op het platteland zijn er dat heel veel vooral nakomelingen van één of twee kind gezinnen.

 • Martin Meuris

  Het is eigenlijk eigenaardig dat de prijs van een huis altijd stijgt terwijl die van je auto snel daalt tot nul.

 • Ronny Biesen

  Weer het bewijs dat prijsstijgingen niet in verhouding staan met de stijging van de lonen. Dus slecht werk van de regering.