Nog 133 nieuwe 'Panama'-Belgen onder wie een prins

Politiebusjes staan voor het kantoor van Mossack Fonseca in Panama. Archieffoto.
afp Politiebusjes staan voor het kantoor van Mossack Fonseca in Panama. Archieffoto.
Er zijn nog eens 1,2 miljoen documenten uitgelekt bij Mossack Fonseca, het Panamese advocatenkantoor dat de spil was in de Panama Papers. Daarin duiken 133 nieuwe namen van Belgen op, onder andere van hoge adellijke families. Dat melden Knack, De Tijd en Le Soir.

De eerste reeks Panama Papers leverde al 732 namen op van Belgen of buitenlanders die hier wonen, in de nieuwe Panama Papers duiken nog eens (minstens) 133 nieuwe namen van Belgen op. Daar zitten geen bekende individuen tussen, maar bijvoorbeeld wel drie telgen van adellijke families, onder wie een prins. 

Exotische schermconstructies

Hij bezit zijn aandelen en Zwitserse bankrekeningen via de postbusvennootschap Privatequity. Het geval bewijst dat het gebruik van exotische schermconstructies na de Panama Papers niet is gestopt: de Belgische prins nam nog in augustus vorig jaar via zijn Zwitserse advocaat contact op met het geplaagde Panamese kantoor Mossack Fonseca om zijn postbusvennootschap te verhuizen van de Seychellen naar Panama.

Het logo van advocatenkantoor Mossack Fonseca.
REUTERS Het logo van advocatenkantoor Mossack Fonseca.94 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Harmsen

  Het is gewoon fraude en ontduiking, oppakken en berechten is wat er moet gebeuren. Maar onze corrupte overheid doet niets.

 • Dirk Van Lierde

  Waarrde lantkenoten, iedre belg moet zijn steentje bijdragen, BEHALVE de rijken!!!

 • François Nuyts

  Hoe dan ook , dit is allemaal niet nieuws zeker , dat bestaat al tientallen jaren maar toen kraaide er geen haan naar en was dat zelfs geen nieuws . Ik had gedacht dat John Crombez (sp-a) daar iets zou aan of tegen doen toen hij 3 jaar lang staatssecretaris voor fraudebestrijding was maar dat was ook maar om de beenhouwer en de bakker van op de hoek aan te pakken natuurlijk .

 • Roger Rymen

  Ach, mensen, dit eindigt toch weer met seponering, of vrijspraak wegens procedurefouten als gevolg van eventueel stuk gegane bewijsstukken zoals CD's of geheugensticks zoals met de drugsbende in Gent.

 • Dirk Thyssen

  Komt niets van in huis geloof me , deze categorie mensen worden nooit vervolgd.