Netto-inkomen voor laagste lonen met vijfde gestegen dankzij taxshift

Photo News
Dankzij de taxshift is het netto-inkomen van werknemers met de laagste lonen met 20 procent gestegen. Dat blijkt vandaag uit de negende Europese salarisstudie van Deloitte. Door de taxshift staat België niet langer in de top vijf van duurste landen voor werkgevers in Europa. Ons land zakt van de tweede naar de zesde plaats. De sociale zekerheidsbijdragen voor de werkgever daalden dit jaar van 30,46 procent naar gemiddeld 27,36 procent.

Sinds 2015 zien Belgische werknemers met een lager nettoloon volgens Deloitte hun netto-inkomen door de taxshift opnieuw stijgen. Werknemers met gemiddelde en hogere inkomens blijven echter een laag nettoloon overhouden. Dit komt door ons hoogste belastingtarief (53,5 procent, inclusief 7 procent gemeentebelasting) dat vanaf een inkomen van 39.660 euro wordt toegepast. 

Een Belgische werknemer met werkende partner en twee kinderen en een brutoloon van 25.000 euro ziet zijn positie in de Europese rangschikking volgens Deloitte stijgen met maar liefst 12 plaatsen (van een 19de naar een 7de plaats) ten opzichte van 2015. Deze werknemer ziet zijn nettoloon stijgen met 20,07 procent of 3.293,02 euro. Een alleenstaande zonder kinderen ziet zijn positie in de Europese rangschikking verbeteren van een 16de naar een 10de plaats. Deze werknemer ziet zijn nettoloon stijgen met 6,4 procent of 1.142,27 euro ten opzichte van 2015.

Naarmate het brutoloon stijgt, verliezen Belgische werknemers evenwel opnieuw terrein ten opzichte van andere Europese werknemers en bengelen ze bijna helemaal onderaan de ranglijst.

De Europese salarisstudie van Deloitte ging ook na hoe belastingbetalers verder worden belast nadat hun nettoloon op hun bankrekening is gestort. Omtrent de taxatie van passief inkomen (interesten, dividenden), bekleedt België opnieuw een 13de plaats voor interesten en een 12de plaats voor dividenden. Het gemiddelde Europese belastingtarief voor interesten is 26,09 procent en voor dividenden is dat 26,04 procent. Dit belastingtarief bleef over het algemeen stabiel in de afgelopen vijf jaar.
110 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Volgens die voorstelling hier ziet die werknemer met ongeveer 2085 bruto hier zijn nettoloon stijgen met 274 €. Daar moet over die periode ook nog eens ongeveer 105 € bij voor de loonindexering. Want dat is geen loonstijging, maar herstel van koopkrachtverlies. Netto ziu die dus nu ongeveer 380 € euro meer per maand moeten hebben. Dat moet eens iemand met zijn loonbriefjes zwart op wit komen bewijzen. En dan zijn er natuurlijk nog al de gestegen taksen.

 • Norbert Corten

  Gepensioneerden die enkele euro's boven het minimum komen hebben enkel de gewone index gekregen en weinig of niets van de zogenaamde welvaartsenveloppe. Mensen die 40 jaar of meer gewerkt hebben tellen dus niet meer mee.

 • Karel Valgaern

  De taksshift word volledig betaald door een achterbakse belasting die nooit meegeteld word: de indexsprong. Een belasting die wij levenslang moeten betalen. En verdubbeling premies, nieuwe premies, taksen, etc worden niet meegerekend bij deze studies. En tevens is de levensduurte ook omhoog gegaan. Dus een totaal misplaatste studie enkel goed voor deze belastingsregering.

 • Gerardus Vandevijver

  Sinds wanneer is netto inkomen gelijk aan koopkracht ? en dan nog: steek je in die koopkracht zaken zoals GSM's, tablets, tv's en camera's die inderdaad goedkoper geworden zijn maar die je niet elke dag moet kopen of levensnoodzakelijke zaken zoals electriciteit, gas, water, brandstof, mobiliteit, en voeding? want dàn is er enkel achteruitgang met deze regering!!

 • Daniel Verlé

  Al wat je bijkrijgt wordt direct terug afgenomen door prijsverhogingen van goederen en diensten en vooral nieuwe en hogere belastingen. Dit is zever in pakskes dus ...