Neem je aardgas en stroom best af bij dezelfde leverancier? Of ga je voor meerdere energiespelers?
MijnenergieSinds enkele weken bieden vier energiespelers een vast tarief aan. Dat verruimt de keuzemogelijkheden. Maar doe je er goed aan aardgas en stroom bij dezelfde energieleverancier af te nemen? En haal je er voordeel uit door telkens voor eenzelfde tariefformule te kiezen? Mijnenergie.be maakte de berekening.
Bijna iedereen kiest voor één leverancier
Volgens het meest recente marktmonitorrapport van de VREG uit 2021 geeft 92 procent van de gezinnen aan dat ze dezelfde leverancier hebben voor elektriciteit als voor aardgas. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze voor beide energievormen bij verschillende spelers kunnen aankloppen.
Uiteraard proberen de energieleveranciers er zelf voor te zorgen dat je voor het totaalpakket opteert. Wie een simulatie op hun websites uitvoert, krijgt vaak meteen de gezamenlijke prijs voor elektriciteit en aardgas voorgeschoteld. Energieleveranciers laten ook graag uitschijnen dat een gebundeld aanbod goedkoper is. Maar is dat ook het geval?
Energieleveranciers passen verschillende truken toe om je aan hen te binden: dit artikel ontrafelt hun strategie.
Goedkoopste aardgas ≠ goedkoopste stroom
Uit een analyse van de geschatte jaarprijzen in mei blijkt dat TotalEnergies met Pixel het aantrekkelijkste aardgastarief biedt, maar dat de stroomprijs van dezelfde leverancier niet tot de top drie van de goedkoopste op de markt behoort.
Het minste betaal je door het aardgascontract van TotalEnergies te combineren met het stroomtarief van Mega (Group Green Flex). Bij vaste tarieven ziet de prijsvolgorde er eveneens verschillend uit voor elektriciteit en aardgas.
Je houdt er bovendien best rekening mee dat er niet enkel prijsverschillen opduiken tussen de leveranciers onderling, maar ook tussen de contracten van eenzelfde leverancier. Die verschillen vallen mogelijk toe te schrijven aan de uiteenlopende diensten en opties die de leveranciers bij hun contracten aanbieden. Contracten met een hoofdzakelijk online dienstverlening zijn doorgaans goedkoper dan formules met telefonische ondersteuning en briefwisseling.
Let op: Het sociaal tarief kwam voor velen als geroepen, maar nu wordt deze financiële tegemoetkoming voor zo’n 400.000 gezinnen ingetrokken. Vanaf 1 juli betaal je dus opnieuw de ‘volle pot’ om elektriciteit en gas te verbruiken. Dit betekent dat je jaarlijks terug honderden euro’s meer betaalt voor energie. Is er een oplossing om aan een financiële domper te ontsnappen?
Welke invloed heeft het injectietarief?
Voor eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter vormt het injectietarief eveneens een bepalende factor. Bij nagenoeg alle energieleveranciers ontvang je enkel een vergoeding voor je opgewekte stroom wanneer je er ook een verbruikscontract hebt afgesloten.
Dat injectietarief wijzigt mogelijk eveneens de verhoudingen, aangezien de energieleverancier met het laagste verbruikstarief niet noodzakelijk het hoogste injectietarief betaalt.
Tip: Check hier de actuele injectietarieven bij verschillende leveranciers.
Hoe zit het met de administratieve rompslomp?
Er ligt dus in veel gevallen een besparing op je te wachten door de energieleveranciers voor aardgas en elektriciteit van elkaar los te koppelen. Dat het niet vaker gebeurt, valt toe te schrijven aan de factor ‘gemak’.
Toch kan overstappen altijd eenvoudig. Als je van leverancier wil veranderen, moet je enkel een contract met een andere leverancier tekenen. Je moet je huidige contract dus niet opzeggen. Je nieuwe leverancier regelt alles voor je.
Lees ook op Mijnenergie.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Mijnenergie.
Mijnenergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
PREMIUM
Studentenkoten worden duurder: met deze tips betaal je veel minder dan de gemiddelde 514 euro voor je kot
Vorig academiejaar stegen de prijzen voor een Vlaams kot met 6,84 procent. Dit jaar worden ze nog eens 13,46 procent duurder. Gemiddeld komt de huurprijs van een studentenkamer zo neer op 514 euro per maand. Gelukkig is die prijs maar een gemiddelde en zijn er enkele manieren om minder te betalen voor een kot. We zetten de tips op een rijtje, bekijken de homes van universiteiten en hogescholen, en tonen enkele initiatieven die je een goedkoper kot aanbieden in ruil voor vrijwilligerswerk. “Met deze formule betaal je slechts 180 euro.” -
-
Independer
Te laat voor je keuring en in tussentijd een ongeval veroorzaakt: hoe zit het dan met je autoverzekering?
-
Heisa na Bud Light-reclame met transgender in VS blijft wegen op AB InBev
Het aandeel van AB InBev is tijdens de handel vandaag een van de dalers in de Bel20. Uit de VS kwamen deze week negatieve signalen rond het bier Bud Light. Amerikaanse media hebben al meermaals over een fors dalende verkoop van het bier bericht nadat een bekende transgender-influencer meewerkte aan een promotiecampagne. -
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
Mijnenergie
Op zoek naar een vast energiecontract? Er zijn nu opnieuw vier spelers die dit aanbieden