Na overleg met Lufthansa: “Begin van toenadering over staatssteun Brussels Airlines”
De federale regering en de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa zijn vanmiddag uit elkaar gegaan zonder akkoord over overheidssteun voor Lufthansa-dochter Brussels Airlines. De gesprekken gaan de komende dagen voort en beide partijen streven naar een “vruchtbaar akkoord”. Dat kan er alleen maar komen als er ook een akkoord is tussen vakbonden en directie van Brussels Airlines over de deze week aangekondigde herstructurering. Dat staat in een gezamenlijk persbericht van de regering en Lufthansa.
Delen per e-mail
Lufthansa-topman Carsten Spohr was vandaag samen met Dieter Vranckx, CEO van Brussels Airlines, en covoorzitter Thorsten Dirks naar Brussel afgezakt voor een eerste gesprek met de federale regering. Die werd vertegenwoordigd door premier Sophie Wilmès (MR), minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Op tafel ligt een dossier van overheidssteun - zeker 290 miljoen euro - voor Brussels Airlines.
Standpunten
Een akkoord werd niet meteen verwacht, en witte rook kwam er dan ook niet na afloop. Wel een gezamenlijk persbericht, waarin staat dat er de komende dagen voort onderhandeld zal worden.
De voorbije weken verliepen de contacten moeizaam, zo erkennen regering en luchtvaartgroep, maar “de ontmoeting vandaag heeft beide partijen de kans gegeven om de respectievelijke standpunten verder toe te lichten en een begin van toenadering te bewerkstelligen”, staat in het communiqué.
“Beide partijen hebben de vaste overtuiging om tot een vruchtbaar akkoord te komen in het belang van Brussels Airlines, haar personeel en het ganse ecosysteem rond de luchthaven.”
Garanties
Concreet zal er de komende dagen onderhandeld worden over “de vorm en de voorwaarden van de financiering”. De regering is bereid Brussels Airlines financieel te steunen, maar alleen als daar garanties van Lufthansa tegenover staan over de toekomst van haar Belgische dochter.
“Zo moeten er zekerheden worden ingebouwd met het oog op een correcte uitvoering van een realistisch en toekomstgericht businessplan voor Brussels Airlines dat gericht is op winstgevende groei, ecologisch verantwoord is en tewerkstellingsvooruitzichten biedt”, klinkt het. Lufthansa dan weer, wil niet dat de “operationele efficiëntie” van de groep in het gedrang komt.
Businessplan
Tijdens de ontmoeting vandaag kwam de staatssteun zelf nog niet echt ter sprake, is te horen, maar ging het eerder om het stemmen van de violen wat betreft het businessplan en het schetsen van een gezamenlijk ambitiekader voor Brussels Airlines.
“Zowel Lufthansa Group als de Belgische overheid onderkent het belang van Brussels Airlines als economische hub met een uitgebreide Europese connectiviteit en onderschrijft het belang van een ambitieus groeiplan dat zich concentreert op het Afrikaanse en het Noord-Amerikaanse continent”, heet dat in het gezamenlijke persbericht.
Bij Brussels Airlines werd enkele dagen geleden een omvangrijke herstructurering aangekondigd. Er staan duizend banen op het spel, of een kwart van alle jobs bij de luchtvaartmaatschappij.
Vakbonden
De vakbonden van de luchtvaartmaatschappij willen pas over een sociaal plan onderhandelen als er meer duidelijkheid is over de toekomst van de maatschappij, en dus ook over overheidssteun, maar ze krijgen die bal vandaag min of meer teruggekaatst.
Een akkoord over staatssteun “is maar mogelijk indien er ook een akkoord wordt gevonden tussen de sociale partners en de directie van Brussels Airlines”, zeggen de federale regering en Lufthansa. Daarnaast wordt er ook verwezen naar de gesprekken tussen de luchtvaartgroep en de Duitse overheid. Die gaan over 9 miljard euro aan staatshulp.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
KBC-klanten die wachten op bankkaart kunnen meteen digitaal betalen
Klanten van KBC die een nieuwe debetkaart aanvragen of een bestaande vervangen, krijgen de kaart in afwachting van de levering al meteen digitaal ter beschikking. Zo kunnen ze wel al betalen op het internet of contactloos met een smartphone of -watch in de winkel. KBC is naar eigen zeggen de eerste bank in België die de “Instant Card Service” aanbiedt. -
Brussels Airlines wil activiteiten op 15 juni hervatten met beperkt aanbod
Na een vluchtopschorting van meer dan zeven weken plant Brussels Airlines de hervatting van haar commerciële activiteiten op 15 juni. Dat laat de luchtvaartmaatschappij weten. Afgelopen dinsdag meldde Brussels Airlines nog dat het 1.000 jobs wil schrappen. Morgen is een volgende vergadering met de vakbonden gepland. De procedure-Renault is inmiddels aangevraagd, melden de bonden. -
-
Miljardair Benjamin de Rothschild (57) overleden
Baron Benjamin de Rothschild is vrijdag op 57-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn familie vandaag aan persbureau AFP meegedeeld. De Fransman stond aan het hoofd van de Edmond de Rothschild Holding SA, de overkoepelende organisatie van de Edmond de Rothschild Groep. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten.
22 reacties
Anna Pauels
Jean West
Chris Hom
piet devlieger
Leo MEES