N-VA: "Vroeger pensioen mag niet leiden tot lager pensioen"

Thinkstock
Vroeger pensioen wegens een zwaar beroep mag niet leiden tot lager pensioen. Dat vindt de N-VA. De partij wijst er ook op dat er een budgettaire enveloppe is bepaald voor die zware beroepen.

De kans lijkt steeds groter te worden dat leraren vroeger met pensioen zullen kunnen gaan. Volgens De Morgen zijn sommige beroepen van leerkracht op weg om op de lijst van zware beroepen terecht te komen. Een woordvoerder van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) bevestigde dat er dergelijke scenario's op tafel liggen. 

De N-VA wil zich niet uitspreken over het feit of leerkracht al dan niet een zwaar beroep is, maar de partij is wel bezorgd dat mensen met een zwaar beroep met een lager pensioen zouden eindigen. "Men zou wel vroeger met pensioen kunnen, maar de vraag is of men dan een volledig pensioen heeft." 

De Vlaams-nationalisten wijzen erop dat een budgettaire enveloppe is vastgelegd voor de zware beroepen. Het is aan de sociale partners om de lijst met zware beroepen vast te leggen. Maak je die groep echter te groot, is de enveloppe al gauw opgebruikt. "Te veel groepen in de zware beroepen gaat niet", klinkt het bij N-VA, die er nog op wijst dat er nog niets is 'afgeklopt' binnen de regering over het dossier.
27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jan geens

  jaja leeraar is een zwaar beroep want psychologisch belastend . Ik wil het best geloven maar mogen er dan ook een paar punten afgetrokken voor bijna een half jaar verlof ?

 • Gino Denil

  Geef vanaf 55 jaar iedere werknemer om de 2 jaar een gedegen medisch onderzoek. En laat daar van afhangen of hij vroeger mag stoppen of niet. Het zou ook helpen om preventief ziekte te voorkomen. Wat dan weer een besparing is voor de sz. En het is de enige eerlijke oplossing. Het hangt immers van zo veel factoren af of je lang gezond blijft of niet.

 • Stefanie van Dijk

  Schei toch eens uit met dat gezever over zware beroepen, bepaal 1 leeftijd die geldt voor iedereen, dan hoeft het allemaal niet zo drastisch omhoog want al die uitzonderingen maken het geheel onnodig ingewikkeld en extra duur. En laat mensen zelf sparen om extra vroeg uit te kunnen stappen of langer door te werken voor een extraatje

 • james vroman

  ook de leeftijd van het pensioen is geen probleem ..

 • emiel Clarijs

  Dacht even dat het 1 april was vandaag, de nva die bezorgt is over het inkomen van werkende mensen, goed geprobeerd bart maar wie trapt daar nog in ?