Mysterie van 2 miljard euro: gigantisch gat ontdekt in boekhouding Duits bedrijf

Topman Markus Braun stapte vrijdag op, nadat zijn bedrijf bijna 2 miljard euro kwijtspeelde.
EPA/Reuters Topman Markus Braun stapte vrijdag op, nadat zijn bedrijf bijna 2 miljard euro kwijtspeelde.
Een mysterie waarbij 2 miljard euro plots ‘verdwenen’ is, beroert de financiële wereld. Zo groot is immers het gat dat ontdekt werd in de boekhouding van het Duitse bedrijf Wirecard. Topman Markus Braun moest al opstappen vanwege de affaire. De aandelen van Wirecard kelderen met bijna 90 procent.

De Duitse fintechspeler Wirecard biedt betaalverwerkings-, kaartuitgifte- en risicobeheerdiensten aan, en ontwikkelde een gelijknamig internetbetaalsysteem. Vorige week donderdag werd in de boekhouding van het bedrijf een ‘gat’ ontdekt van bijna 1,9 miljard euro. Het accountantskantoor EY ontdekte bovendien aanwijzingen voor fraude. 

Er werd vermoed dat de vermiste miljarden waren ondergebracht bij twee Aziatische banken op de Filipijnen. Maar de Filipijnse centrale bank verklaarde zondag dat het geld nooit in het financiële systeem van het land terecht is gekomen. De twee banken zeiden op hun beurt dat Wirecard nooit klant is geweest en dat EY waarschijnlijk vervalste documenten heeft gekregen over de banktegoeden.

Oplichting

Wirecard deed vrijdag aangifte van fraude en zei slachtoffer te zijn van “gigantische oplichting”. Het bedrijf is nu in gesprek met zijn geldschieters over extra financiering om de crisis te overleven en bekijkt mogelijkheden rond kostenbesparingen, desinvesteringen en het stopzetten van bepaalde activiteiten. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft Wirecard afgewaardeerd naar junkstatus, wat inhoudt dat er grote financiële risico’s zijn rond de onderneming.

Dubai

De Duitse autoriteiten waaronder beurswaakhond BaFin zijn al langer bezig met onderzoek naar Wirecard, waarbij recent invallen werden gedaan bij het bedrijf op zoek naar informatie. Vorig jaar oktober berichtte zakenkrant Financial Times al over gesjoemel met resultaten bij Wirecard. Die verdenkingen draaiden om een partnerbedrijf van Wirecard uit Dubai.

Het Beierse Wirecard ontkende de boekhoudfraude stellig en huurde accountant KPMG in om onafhankelijk onderzoek te doen. KPMG verklaarde in april nog geen misstanden te zien, maar zei wel dat niet alle informatie beschikbaar was.

Beurswaarde

De beurskoers van Wirecard ging zwaar onderuit. Vrijdag sloot het aandeel op 25,82 euro. Vandaag was het aandeel omstreeks 17.30 uur gezakt naar minder dan 14 euro. Dat is bijna 90 procent minder dan donderdag, toen het nog meer dan 100 euro waard was. In 2018 piekte de waarde op bijna 200 euro.

Felix Hufeld van de Duitse beurstoezichthouder noemt de zaak een “schande”. “Wat we zien is een complete ramp, de ernstigste situatie die ik ooit heb gezien bij een bedrijf in de DAX-index”, zegt hij.

Eerder vandaag maakte Wirecard bekend dat de 2 miljard euro aan banktegoeden die vermist zijn geraakt mogelijk nooit hebben bestaan. Wirecard trekt nu zijn financiële publicaties van de afgelopen jaren in.

Wat is er gebeurd?

Of het geld heeft bestaan en waar het mogelijk naartoe is, blijft voorlopig een mysterie. Volgens Hufeld zheeft de toezichthouder mogelijk onvoldoende gedaan om te voorkomen dat dergelijke fraude kon plaatsvinden. “Het is van belang dat er snel duidelijkheid komt over wat er is gebeurd”, zegt de Bafin-president.

Lees ook:

Ondernemers moeten zo’n 10 miljoen euro aan onterechte coronapremies terugbetalen: “Belgen blijven Belgen, ze foefelen niet alleen in de slaapkamer” (+)

Antiwitwascel bezorgd om mondmaskerdeal van minister Goffin: “Dit is gevaarlijk” (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick feyen

  Natuurlijk vertrekt die! Is zoals politici geen verantwoording afleggen

 • chris delanghe

  ze noemen dat soort gast een "topman" ... puike prestatie in elk geval. Nu rest nog de vraag in wie zijn pocket die te vinden zijn. 2 miljard is al geen klein beetje meer.

 • Marcus Vadis

  Vet betaalde CEO die een gat achter laat van 2 miljard en die stapt gewoon op alsof er niets aan de hand is. Waarvoor werd die betaald, hij heeft het geld waarschijnlijk wel zelf veilig gesteld.

 • Dirk Peeters

  Om 2 miljard euro cash op de rekening te krijgen, moet je ook 2 miljard euro omzet realiseren en moeten die klanten ook effectief betaald hebben. Als het eerste er niets is of nooit geweest is, moet je vragen beginnen stellen over de omzet en de debiteurenadministratie. M.a.w. een nieuwe Lernout&Hauspie verhaal.