Muyters: "Stop met SWT. Geef mensen een ontslagpremie en begeleid hen naar werk”

Philippe Muyters
Photo News Philippe Muyters
"Stop met SWT (het vroegere brugpensioen, nvdr.). Geef de mensen bij een collectief ontslag een ontslagpremie en begeleid hen maximaal naar een job." Dat heeft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA).

Muyters reageert daarmee op de afspraken rond het SWT-stelsel in het loonakkoord dat de sociale partners eerder deze week hebben bereikt. Vakbonden en werkgevers willen het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT, of het vroegere brugpensioen) dit jaar nog mogelijk maken voor werknemers van 58 jaar in bedrijven in moeilijkheden en in herstructurering.

“Verkeerd signaal”

Afgelopen zomer had de intussen ontslagnemende regering-Michel I nog beslist om de minimumleeftijd voor SWT al op te trekken tot 59 jaar dit jaar, en tot 60 jaar in 2021, maar de sociale partners hebben die kalender nu aangepast.

Bij Open Vld werd al bijzonder kritisch gereageerd op dat onderdeel van het akkoord. Ook uit N-VA-hoek klinkt kritiek. Zo vindt Vlaams minister Muyters het een "verkeerd signaal" dat de SWT-deur open wordt gehouden. Als het van hem afhangt, moet het SWT-systeem worden afgeschaft. "Stop met SWT en laat ons mensen maximaal begeleiden naar een nieuwe job als ze eventueel een ontslagpremie hebben gekregen", aldus Muyters.

“Niet laten chanteren”

Partijgenoot Ronse juicht de houding van minister Muyters toe. "We mogen ons niet laten chanteren door sociale partners die geen democratische legitimiteit hebben. Laat ons het been stijf houden. Laat ons de kiezers recht in de ogen kijken. In de vuilbak met die versoepeling van die instapleeftijd voor het brugpensioen.”
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kenny Geerts

  Gaat die premie ook zo hoog zij als bij jullie?

 • Mieke Piot

  Wees eens realistisch: hoeveel percent van de werkloze 50-plussers vindt nog een nieuwe job?

 • dirk dirksen

  Idd gepromoot door de rode jongens gazn ze het nuet afgeven. Is nogthans associaal. Werknelers klein bzfrijf hebben het niet. Dikwijls goed betaalde mensen die ze zo thuiszetten

 • Jennifer Peeters

  Weeral op de kap van de gewone mensen zitten hé Muyters. Wanneer gaan jullie eens inleveren. Waarom worden die uittredingsvergoedingen en belastingvrije onkostennota's niet afgeschaft? Schaam je!!!

 • Etienne De Bondt

  Muyters denk eerst eens twee minuten na voor ge onzin uitkraamt, er is geen enkel bedrijf welk een ontslag premie in een keer zal betalen terwijl ze de bijdrage voor SWT gedeeltelijk en per maand moeten betalen worden.