Musk naar eigen zeggen overwerkt: “Van ‘s morgens tot ‘s avonds, zeven dagen per week”
Elon Musk is naar eigen zeggen overwerkt. De baas van onder meer Tesla en Twitter gaf tijdens een vraaggesprek tijdens een bedrijfstop in de marge van de G20-top op Bali aan “te veel werk” op zijn bord te hebben liggen. “Ik werk het absolute maximum dat ik kan werken. Van ‘s morgens tot ‘s avonds, zeven dagen per week”, aldus Musk.
Musk is sinds kort de ‘Chief Twit’ van Twitter. Zijn unieke manier van leidinggeven kostte circa de helft van het personeel van het techbedrijf al zijn baan, al is hij wel teruggekomen op een aantal van die ontslagen. Er ging ook een streep door het thuiswerkbeleid van Twitter.
Het is niet voor het eerst dat Musk zich verzet tegen werken op afstand. Personeel van Tesla kreeg te horen dat ze eerder “moesten doen alsof ze elders werkten” als ze thuis wilden werken. Van Musk zelf is ook bekend dat hij op het werk slaapt, of zelfs op de fabrieksvloer.
Surrealistisch
Het razende werktempo van Musk was het thema dat het meest terugkeerde, al viel het gesprek soms ook stil. Het werd nog surrealistischer door zijn verduisterde achtergrond en gebrekkige verlichting. De miljardair, gekleed in een Indonesisch batik-shirt die hem door de organisatoren toegezonden werd, zei dat de stroom was uitgevallen op zijn locatie.
Musk leidt momenteel Twitter, Tesla en SpaceX. Hij richtte ook tunnelbedrijf The Boring Company en techbedrijf Neuralink op. “Hoe ik mezelf martel is next level, eerlijk gezegd”, zei ‘s werelds rijkste persoon.
Miljardenbonus
Vandaag moet Musk voor de Amerikaanse rechter ook een miljardenbonus verdedigen die hem een paar jaar terug in het vooruitzicht was gesteld bij Tesla. Die bonus zou zo hoog kunnen uitpakken dat de topman er de complete 44 miljard dollar (omgerekend momenteel zo’n 42,7 miljard euro) mee zou kunnen wegstrepen die hij onlangs stak in de overname van Twitter. De zaak gaat al jaren terug, maar kan volgens deskundigen spraakmakend worden.
Omstreden pakket met aandelenopties
In 2018 kreeg Tesla-topman een pakket met aandelenopties toegezegd voor als hij met Tesla bepaalde doelstellingen kon behalen. Sindsdien is de beurskoers van Tesla meer dan vertienvoudigd en het bedrijf was even zelfs meer dan 1.000 miljard dollar (970 miljard euro) waard.
Volgens berekeningen zou Musk daardoor tot wel 56 miljard miljard dollar (54 miljard euro) kunnen opstrijken. Het omstreden pakket stelt hem namelijk in staat om 1 procent van Tesla's aandelen te kopen met een grote korting telkens wanneer bepaalde doelstellingen zijn bereikt.
David vs. Goliath
Richard Tornetta, een kleine belegger in Tesla, vond de bonus buitensporig en spande al in 2018 een zaak aan. Toen was er namelijk direct veel speculatie dat de beurskoers van Tesla wel eens tot grote hoogte zou kunnen stijgen. Tornetta, die ook thrash-metaldrummer is en een bedrijf runt in audioapparatuur, vindt het bovendien oneerlijk dat Musk de beloning toegewezen kreeg van een bestuur dat eigenlijk volledig onder zijn controle zou staan. Zo was een van de betrokken bestuurders Kimbal Musk, de broer van de rijkste man ter wereld.
Niet eenvoudig
Toch is de zaak niet zo simpel. Advocaten van Musk hebben erop gewezen dat het voorstel in grote meerderheid is aangenomen door de aandeelhouders van Tesla. Door de bonus zou Musk daarbij gefocust zijn geweest op het beter maken van Tesla. En daaraan zou te danken zijn dat de beurskoers zo hard is opgelopen, wat in het belang is van alle aandeelhouders.
Zelfde rechter als Twitter-zaak
De zaak wordt vanaf vandaag in de staat Delaware behandeld, door dezelfde rechter die zich onlangs nog bezig hield met de zaak tussen Twitter en Musk om laatstgenoemde te dwingen zijn overnameplan door te zetten. Musk had in april een bod gedaan op Twitter, maar kreeg spijt en besloot in juli dat hij van die deal af wilde. Later was hij toch bereid om Twitter te kopen.
De zaak rond de miljardenbonus zal nu een week duren. Indien de kleine belegger wint, zal het pakket aandelenopties uit 2018 voor Musk worden ingetrokken, wat Tesla ten goede komt. Tornetta eist overigens geen schadevergoeding voor zichzelf.
Lees ook:
BEKIJK OOK. Elon Musk ontslaat 3700 medewerkers van Twitter
BEKIJK OOK. Elon Musk verdedigt de massale ontslagen bij Twitter: “Helaas is er geen keuze wanneer het bedrijf meer dan 4 miljoen dollar per dag verliest”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Berekend: dit was het rendement van zonnepanelen in 2022
Met bijna tweeduizend zonuren was 2022 één van de zonnigste jaren van de afgelopen decennia. En dat hebben ook onze zonnepanelen geweten. Het voorbije jaar lag de productie per wattpiek geïnstalleerd vermogen een flink stuk hoger dan in 2021. Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
Livios
Verwarmen met airco: het effect op je woongenot én je energieverbruik
Wanneer het kwik in de zomer de hoogte ingaat, is airco in huis meer dan welkom. Maar je kan zo’n toestel ook gebruiken om je woning te verwarmen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Kan het in elke woning? Is een combinatie met zonnepanelen mogelijk? Bouwsite Livios vroeg het aan Stijn Verbeke, energie-expert bij de Universiteit Antwerpen en EnergyVille/VITO. -
PREMIUM
"Het faillissement van mijn kledingzaak is een levensles geweest": Kelly Pfaff (45) openhartig over haar geldzaken
Kelly Pfaff (45) is dj, presentatrice, model en tv-figuur. Ze deed mee aan het spektakel ‘Holiday on Ice’, was te zien in ‘Waar voor je geld’ en presenteerde ‘De Grootste Lefgozer’ op VTM2. Sinds kort verschijnt ze op diezelfde zender in ‘Expeditie Gooris in Amerika’, waarin ze met haar man Sam Gooris en hun kinderen Shania en Kenji een glamoureuze reis door de Verenigde Staten maakt. Voor de gelegenheid diepten we een interview op waarin ze openhartig over haar geldzaken vertelt. -
-
Na grote ontslagronde bij Twitter stapt chef cybersecurity zelf op
De hoofdverantwoordelijke voor cybersecurity bij Twitter, Lea Kissner, stapt op. Dat kondigde de 'chief internet security officer' (CISO) zelf aan. -
PREMIUM
Treintickets worden bijna 9% duurder: hoe komt dat en van welke kortingen kan je nog genieten?
Rijden met de trein wordt flink duurder. Om de pil te vergulden, heeft de NMBS naast de bestaande formules nieuwe kortingen uitgewerkt, zoals het flexabonnenment voor wie slechts enkele dagen naar kantoor gaat. “En in de toekomst geven we korting aan wie in de daluren met de trein reist”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman in Dag Allemaal. -
Voor 1,2 miljoen euro aan biljetten in Belgische frank ingeruild in 2022, nog 15 miljoen biljetten niet teruggekeerd
De Belgische frank ligt intussen al ruim twintig jaar achter ons, maar toch kunnen nog altijd oude biljetten van de frank omgeruild worden bij de Nationale Bank van België (NBB). De laatste jaren staat het aantal teruggebrachte biljetten op een laag pitje, al werd er in 2022 nog altijd voor 1,2 miljoen euro aan biljetten binnengebracht bij de Nationale Bank. Bijna 15 miljoen biljetten, goed voor 141 miljoen euro, zijn echter nog niet teruggekeerd. -
Spaargids.be
Kan je erfbelasting na een overlijden vermijden? En hoe doe je dat dan?
Erfrecht is een complexe materie. Bovendien verschilt de erfbelasting per gewest. Daarom is het voor veel mensen niet meteen duidelijk wat erven en schenken precies inhoudt. Spaargids.be kaart daarom vier misverstanden over dit topic aan.