Minimumlonen gaan voorlopig niet omhoog: VBO en andere bonden boos op ABVV

ABVV/FGTB-voorzitter Robert Verteneuil en ABVV-secretaris-generaal Miranda Ulens.
BELGA ABVV/FGTB-voorzitter Robert Verteneuil en ABVV-secretaris-generaal Miranda Ulens.
De minimumlonen in ons land gaan voorlopig niet omhoog. Het federaal bureau van de socialistische vakbond ABVV heeft vandaag een voorstel over een verhoging met 1,1 procent afgewezen, wegens onvoldoende.  Andere vakbonden reageren scherp op de houding van het ABVV.  “98.000 werknemers lopen tegen het einde van het jaar meer dan 100 euro mis”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

Dat betekent dat in de Nationale Arbeidsraad (NAR), die straks bijeenkomt, er geen verhoging van de minimumlonen kan worden doorgevoerd. Daarvoor is groen licht van het ABVV nodig.

Een verhoging van de minimumlonen was al afgesproken in het vorig jaar bereikte loonakkoord, maar passeerde niet bij het ABVV. De socialistische vakbond vond de voorgestelde verhoging met 1,1 procent te weinig. Nieuw overleg vorige week tussen vakbonden en werkgevers leverde niets op. En vandaag heeft het federaal bureau van het ABVV nog maar eens een verhoging met 1,1 procent afgewezen. “Een aalmoes”, zo noemt het ABVV de geplande verhoging met 1,1 procent.

Nog voor het ABVV is er te veel onduidelijkheid over verdere stappen in een verhoging van de minimumlonen. De vakbond vindt het ook niet kunnen dat er een ander dossier wordt gekoppeld aan de minimumlonen, met name dat van de opzegtermijnen van andere werknemers.

“Surrealistisch van ABVV”

De andere vakbonden zijn wel vragende partij voor een verhoging met 1,1 procent.   “Surrealistisch in elke betekenis van het woord”, klinkt het oordeel van ACV-voorzitter Marc Leemans over de houding van het ABVV. 

Hierdoor lopen volgens de christelijke vakbond de 98.000 werknemers in ons land die aan het minimumloon werken, tegen het einde van het jaar meer dan 100 euro mis. Aanvankelijk was sprake van 68.000 werknemers, maar dat is naar boven bijgesteld. “Tel daar nog eens de werkbonussen bij, en je komt aan 188.000 mensen die normaal winst zouden kunnen maken”, aldus Leemans.

Resultaat is dat die mensen het slachtoffer zijn, zegt de ACV-topman. “Ze verliezen meer dan 100 euro, geld dat nooit meer in te halen is”, zegt Leemans nog. “Ik begrijp dat niet.” De ABVV houdt vast aan de eis van 14 euro. “Is dat te bereiken tijdens één interprofessioneel akkoord? Graag wat realisme, geen surrealisme.”

Ook Mario Coppens van de liberale vakbond ACLVB is ‘not amused’.  Ik begrijp de logica niet. Hoe kun je een verhoging te weinig vinden, en dan maar helemaal niets geven?

“Onbegrijpelijk”

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt het onbegrijpelijk dat de socialistische vakbond geen mandaat heeft gegeven voor een verhoging van de minimumlonen met 1,1 procent. “Zij ontzeggen een loonsverhoging aan die werknemers die het het meest nodig hebben”, reageert Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

getty36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • william Masson

  Als je de minimumlonen teveel laat stijgen vallen de brutolonen in een hogere fiscale schijf en hou je er netto minder aan over. Fiscaal systeem opgesteld door de socialisten in het verleden . Gewoon minder belastingen heffen door minder ambtenaren, uitkeringen rechtstreeks ,besparen in de sociale zekerheid en vakbonden ook belasten.

 • hugo de smet

  De vakbonden spelen onder één hoedje met de werkgevers want met hun aan het stuur moeten we met z'n allen langer, harder en voor hetzelfde inkomen werken en dit terwijl de prijzen van goederen blijven stijgen. Er zijn géén recente overwinningen van vakbonden meer. Ze boycotten liever hun eigen stakingen en demonstraties door hun leden te verbieden om mee te gaan na afspraken met de baas. Dezelfde politieke partijen die de prijzen verhogen trekken aan de touwtjes bij de vakbonden.

 • Eric Loyens

  Het vbo wil langs deze weg een loskoppeling van de ontslag vergoedingen maw 1€ geven en er 5 afpakken

 • Lucien Mertens

  Zoals altijd, veel, heel veel geleuter om niets, een aalmoes gebakken in lucht.

 • Jens Vranckx

  1,1% is dan ook niks. Tegen dat je alle belastingen er van haalt is er meer weg dan je krijgt, want je kreeg meer inkomen, dus meer belastingen.