Mini-omnium is een derde goedkoper dan full omnium: maar voor welke formule ga je bij een tweedehandsauto?
IndependerNiet alleen bij een splinternieuwe auto is een omniumverzekering een must. Ook als je een tweedehandswagen koopt, zorgt een omnium voor de nodige gemoedsrust. Maar ga je dan voor een full omnium of voor een ‘kleine’ variant? Independer.be overloopt de mogelijkheden en geeft advies.
Stel: je hebt voor een aantrekkelijke prijs een occasiewagen kunnen kopen, maar twijfelt nog tussen een gewone verzekering BA (burgerlijke aansprakelijkheid) of een duurdere omniumverzekering. Welke moet je kiezen? Het hangt er allemaal vanaf hoe oud je wagen is, en wat de totale aankoopprijs was.
Kocht je een occasie van 6.000 euro of eentje van 12.000 euro? De waarde van je auto heeft een invloed op de terugbetaling die je van je verzekeraar ontvangt als je een perte totale of totaal verlies hebt.
Is je wagen niet meer te herstellen? Dit vergoedt de verzekering bij een perte totale.
Welke verzekering dekt wat?
• De verplichte BA of autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid verzekert je voor de materiële en lichamelijke schade die je veroorzaakt aan de tegenpartij bij een ongeval.
• De kleine omnium of mini-omnium dekt je eigen materiële schade waar je zelf niet verantwoordelijk voor bent: diefstal, brand, glasbreuk, aanrijding met dieren en schade door natuurkrachten. Een hagelbui die het dak van je auto vol putjes achterlaat, bijvoorbeeld.
• De full omnium vergoedt ook je eigen materiële schade als je bij een ongeval in fout bent. Uiteraard betaal je voor een full omnium een hogere jaarlijkse verzekeringspremie. Met een full omnium krijg je de herstellingskosten volledig terugbetaald, voor zover het niet om een totaal verlies gaat.
Opgelet: Ondanks het feit dat de full omnium je de grootste waarborg biedt, zijn er nog steeds situaties waarvoor je niet verzekerd bent: lees hier welke precies en hoe je toch de nodige dekkingen verkrijgt.
Welke omnium kies je?
Elk jaar daalt een auto in waarde. Verzekeraars passen een bepaald afschrijvingspercentage toe op de aankoopwaarde van de wagen. Hoe ouder je auto, hoe minder je krijgt terugbetaald bij een totaal verlies van je wagen.
In je autoverzekeringscontract staat aangegeven welk afschrijvingspercentage wordt toegepast om de waardevermindering van je auto te berekenen. Over het algemeen is een nieuwe auto na één jaar al 25 procent minder waard.
• Een full omnium is over het algemeen interessant voor auto’s met een maximale leeftijd van vier jaar. Daarna wegen de voordelen niet meer op tegen de hoge verzekeringspremie die je voor een full omnium betaalt, want de waarde van je voertuig is intussen fel gedaald.
• Is je tweedehandsauto ouder dan vier jaar? Dan is de aantrekkelijkste formule de mini-omnium. Je betaalt maar liefst een derde minder premie dan voor een full omnium. Je eigen materiële schade is weliswaar niet gedekt als je bij een ongeval in fout bent, maar je bent wél nog verzekerd tegen brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten (zoals storm en hagel) en aanrijdingen met dieren. Als je een tweedehandsauto koopt waarmee je nog een tijdje wil rondrijden, is dat een geruststellend gevoel.
Is een kleine omnium dé gepaste verzekering voor jouw wagen? Check hier alle voordelen en voorwaarden.
Tip: vergelijk de premies goed
Twijfel je toch nog tussen full omnium en mini-omnium, bijvoorbeeld omdat je jonge tweedehandsauto maar drie jaar oud is? Surf dan nu naar Independer.be en vergelijk het aanbod van diverse verzekeraars of gebruik de onderstaande paarse kader.
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
-
Mijnenergie
Ook de weg kwijt tussen de vele variabele energietarieven? Gebrek aan transparantie op de gas- en elektriciteitsmarkt blijft aanhouden
Wie vandaag een nieuw energiecontract afsluit, vindt enkel bij Luminus een vaste tariefformule. Alle andere energieleveranciers bieden uitsluitend variabele tarieven. Ze hanteren daarbij een veelvoud aan formules. Dat leidt volgens energieregulator CREG tot een gebrek aan transparantie op de energiemarkten. De CREG pleitte daarom enkele maanden geleden voor een vereenvoudiging van de variabele tarieven vanaf 1 januari. In de praktijk blijkt daar vooralsnog weinig van in huis te komen, zo stelt Mijnenergie.be vast. -
Liberalen verzetten zich tegen voorstel PS om impasse bij Delhaize te doorbreken
Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert verzet zich tegen het voorstel van coalitiepartner PS om de impasse bij Delhaize te doorbreken. De Franstalige socialisten willen een wetswijziging doorvoeren die er voor zou zorgen dat de zelfstandige Delhaizes één bedrijfseenheid blijven, zodat vakbondsvertegenwoordiging er mogelijk blijft. Volgens Lachaert is het echter niet aan het parlement om het sociaal conflict bij de supermarktketen te beslechten en beschermt het voorstel eerder de vakbond dan de werknemers. -
PREMIUM
Bijna 50 euro verschil tussen duurste en goedkoopste pretpark: zoveel betaal je voor een gezinsuitstap tijdens de paasvakantie
Goed voor je humeur, maar niet zo goed voor je portefeuille. Een dagje pretpark is tegenwoordig niet meer goedkoop te noemen. Maar hoeveel geld ben je nu echt kwijt als je Walibi, Plopsaland, Bellewaerde, Bobbejaanland of de Efteling bezoekt? Onze journalist rekende het uit én zocht naar verschillende manieren om toch korting te scoren. -
PREMIUM
Annemie en Tom aangenaam verrast door verdict makelaar over hun renovatie: “We vreesden niet uit de kosten te geraken”
De halfopen woning van Annemie Van Gompel (45) en Tom Van Espen (44) is dan wel tot in de puntjes afgewerkt, de renovatiewerken kostten ook een behoorlijke smak geld: 270.000 euro. Onze woonexpert Björn Cocquyt ging samen met Maarten Mallants van Century 21 Future Home een kijkje nemen en zag dat het goed was: “Dit huis kan een grote groep kopers aantrekken.”