Miljoenen Colombiaans drugsgeld witgewassen met bitcoins

Illustratiebeeld.
AP Illustratiebeeld.
Een bende heeft een bitcoinbeurs gebruikt om geld wit te wassen voor Colombiaanse drugscriminelen. Het geld dat de smokkelaars verdienden, werd uitgegeven aan bitcoins, die meteen werden doorverkocht voor Colombiaanse peso's, die in Colombia konden worden opgenomen.

Elf mensen zijn opgepakt en de betrokkenheid van 137 anderen wordt nog onderzocht. In totaal zouden ze zeker 8,4 miljoen euro hebben weggesluisd.

De criminelen werkten vanuit Spanje. Aanvankelijk knipten ze het drugsgeld op in kleinere bedragen, die werden overgemaakt naar 174 bankrekeningen van zogeheten katvangers. Dat opknippen heet 'smurfen'. In Colombia werd het geld opgenomen en overgedragen aan de drugscriminelen. Toen de bende bang werd dat het 'smurfen' begon op te vallen, stapten de leden over op virtueel geld. 

Bij een platform in Finland kochten ze bitcoins van de drugsopbrengsten. Nog dezelfde dag verkochten ze dat virtuele geld voor Colombiaanse peso's. Dat geld lieten ze op de Colombiaanse rekeningen zetten.

De Europese politiedienst Europol en de Spaanse Guardia Civil hebben de uitkomst van Operatie Witte Tulp vandaag naar buiten gebracht.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • mark maes

    Onze bitcoin expert Jef ga het zeggen. Door bitcoin te gebruiken hebben ze zichzelf verraden ...elke transactie op de blockchain met bitcoin is volledig trakbaar, voor altijd.

  • Jef Heffens

    Het succes van de bitcoin hangt daarvan af. Zonder dat was er geen bitcoin.

Video