Een F35-gevechtsvliegtuig
Volledig scherm
Een F35-gevechtsvliegtuig © AP

Militaire uitgaven wereldwijd op recordhoogte in 2021: in totaal 2,1 biljoen dollar

Vorig jaar zijn de militaire uitgaven wereldwijd opnieuw gestegen naar recordhoogtes, onder meer als gevolg van de nakende Russische invasie in Oekraïne. Dat meldt het in Stockholm gevestigde vredesonderzoeksinstituut SIPRI. Het toonaangevende instituut voorspelt ook dat de trend — vooral dan in Europa — zal aanhouden.

16 reacties

 • Gino Denil

  4 maanden geleden
  Volgens het aantal inwoners staan we maar op plaats 80 in de wereld, Philippe Legrand. Dus we geven nog veel te veel uit aan defensie.
 • Philippe Legrand

  4 maanden geleden
  Belgie nr 34 voor militaire uitgaven. Er zijn 195 landen op de wereld volgens google. Dat moet beter kunnen. Vivaldi evn wakker worden hé.
 • Dirk BERX

  4 maanden geleden
  @Joannes Maes, geen angst hebben ! Want lange Jojo en Voka zijn in Luxemburg aan het onderhandelen om Vlaanderen te beschermen met een nieuw soort ruimteraket, tegen Rusland en vooral China !
 • Joannes Maes

  4 maanden geleden
  ALs je kijkt wat China aan het uitspoken is m.b.t. hun militaire capaciteit, dit is onvoorstelbaar. En onze politici laten alles maar begaan, ze zullen ons binnenkort de les komen spellen !!
 • mike milan

  4 maanden geleden
  De aandelen vd wapenindustrie gaan weer omhoog….kunnen we daarin investeren.
 1. Metalen pijltjes gevonden in lichamen van omgekomen burgers in Boetsja: “Dit wapen werd massaal gebruikt tijdens Eerste Wereldoorlog”

  Metalen pijltjes gevonden in lichamen van omgekomen burgers in Boetsja: “Dit wapen werd massaal gebruikt tijdens Eerste Wereldoor­log”

  Lijkschouwers hebben een verontrustende ontdekking gedaan in Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev die wekenlang bezet werd door Russische troepen. In tientallen lichamen van burgers die aangetroffen werden in massagraven, zijn kleine metalen pijltjes gevonden. Die blijken afkomstig van een vreselijk wapen dat in de moderne oorlogsvoering nog amper gebruikt wordt, maar massaal werd aangewend in de Eerste Wereldoorlog.
 2. Autoriteiten Transnistrië melden ontploffing aan overheidsgebouw

  Autoritei­ten Transnis­trië melden ontplof­fing aan overheids­ge­bouw

  In het westen en het centrum van Oekraïne zijn vijf treinstations getroffen door raketaanvallen. “Russische troepen vernielen systematisch de infrastructuur van onze spoorwegen”, klinkt het. Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne zijn al bijna 3 miljoen mensen uit Oekraïne naar buurland Polen gevlucht. Volgens officiële cijfers van de Oekraïense aanklager Iryna Venediktova zijn al 3.818 burgerslachtoffers gevallen, en raakten meer dan 4.000 burgers gewonden. In werkelijkheid zou het aantal slachtoffers echter veel hoger liggen. Herlees alle ontwikkeling van maandag 25 april in ons liveblog.

Geld