Bert Veenma bij zijn nieuwste uitvinding: de energieschutting.
Volledig scherm
PREMIUM
Bert Veenma bij zijn nieuwste uitvinding: de energieschutting. © Nico Brons/rv

“Met mijn energieschutting bespaar ik tot 80 procent op mijn gasreke­ning”, zegt uitvinder. Maar klopt dit wel? Expert geeft advies

De Nederlander Bert Veenma brengt een energieschutting op de markt. Een hek verbonden met een warmtepomp, waarmee je tot tachtig procent op de gasrekening zou kunnen besparen. Maar hoe werkt zoiets? En is het echt wel zo efficiënt? Energie-expert Koen Vanthournout van VITO/EnergyVille geeft tekst en uitleg. “Je botst op hetzelfde probleem als een warmtepomp met een buitenunit.”

 1. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.
 2. Opladen met zonnepanelen en die stroom gebruiken in de daluren: “Vanaf nu kan je jouw elektrische auto als thuisbatterij gebruiken”
  PREMIUM

  Opladen met zonnepane­len en die stroom gebruiken in de daluren: “Vanaf nu kan je jouw elektri­sche auto als thuisbatte­rij gebruiken”

  Eindelijk is de eerste laadpaal gehomologeerd waarmee een particulier zijn elektrische wagen als extra krachtige thuisbatterij kan gebruiken. Zo kan je niet alleen zonnepanelen optimaal inzetten, maar ook stroom op het werk opladen en thuis verbruiken, mits je baas dat toelaat en je over de juiste technologie beschikt. Aan Tim Briers van Watt’s Next, dat zo’n laadpalen installeert, vragen we hoe dat werkt en hoeveel het kost. “Met 5.000 Watt kan je al wel een en ander van elektriciteit voorzien, doorgaans is dat zelfs voldoende voor een gemiddeld gezin.”
 1. “Je hoeft je radiatoren niet te vervangen door vloerverwarming om een warmtepomp te plaatsen”: experts geven advies om je woning gasvrij te maken
  PREMIUM

  “Je hoeft je radiatoren niet te vervangen door vloerver­war­ming om een warmtepomp te plaatsen”: experts geven advies om je woning gasvrij te maken

  Een jaarcontract voor energie was nog nooit zo duur, met gas als grootste financiële slokop. Steeds meer mensen willen hun woonst zo snel mogelijk gasvrij maken. Wat zijn de mogelijke ingrepen om jezelf ‘los te koppelen’? Wanneer heb je zo’n alternatief terugverdiend? En wat met de wachttijden bij leveranciers? “Neem vooral beslissingen met oog op de lange termijn van je woning”, zegt Maarten De Groote van onderzoeksinstelling EnergyVille/VITO.