Michel Maus vertelt hoe je de achterpoortjes in de erfbelasting kunt omzeilen.
Volledig scherm
PREMIUM
Michel Maus vertelt hoe je de achterpoortjes in de erfbelasting kunt omzeilen. © Shutterstock/rv

“Met de salamitechniek betaal je écht weinig belastingen bij het schenken van onroerend goed”: deze achterpoortjes kan iédereen gebruiken

Het systeem van de erfgoedbelasting is relatief eenvoudig te omzeilen. Oók voor de ‘gewone’ burger, weet onze geldexpert Michel Maus. “Iedereen kan (tien)duizenden euro’s besparen door slim te zijn. Er zijn verschillende achterpoortjes die nog steeds openstaan. Het zijn heus niet alleen grote industriëlen of zelfstandigen die kunnen profiteren van de gaten in het systeem”, aldus Maus, die enkele tips op een rij zet.

 1. Achterpoortje in erfbelasting kost schatkist miljoenen euro’s
  PREMIUM

  Achter­poort­je in erfbelas­ting kost schatkist miljoenen euro’s

  De Vlaamse schatkist loopt door een achterpoortje in de wet op de erfbelasting jaarlijks vele miljoenen euro’s mis. Voor gewone stervelingen loopt de erfbelasting op onroerende goederen die ze hun kinderen nalaten op tot 27%. Maar wie het nageslacht een familiale vennootschap nalaat, komt er aan een gunsttarief van 3% vanaf. Opmerkelijk: dat geldt ook voor het buitenverblijf aan zee en de — soms talrijke — andere verhuureigendommen.
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.