Volledig scherm
© Shutterstock

Meldingen van phishing bijna verdubbeld tot 280.000 per maand

Het aantal meldingen van phishing - online oplichting via valse e-mails, websites of berichten - blijft sterk toenemen. In de maand mei kwamen via verdacht@safeonweb.be 282.392 meldingen binnen, bijna een verdubbeling tegenover de 149.000 van mei 2019.

 1. Federale politie: “Cybercriminaliteit neemt toe aan steeds sneller tempo”

  Federale politie: “Cybercri­mi­na­li­teit neemt toe aan steeds sneller tempo”

  Al enkele jaren zien de politiediensten een verschuiving van offline naar online criminaliteit. Die verschuiving zette zich ook vorig jaar door, maar was in 2019 meer uitgesproken dan ooit. Het aantal gevallen van informaticacriminaliteit steeg vorig jaar met bijna een derde, blijkt vandaag uit de criminaliteitsstatistieken van de federale politie voor 2019. Het totale aantal geregistreerde feiten blijft wel stabiel in vergelijking met 2018, maar diefstal en afpersing kennen wel een lichte daling.
 2. Boekhandels wachten in spanning op ‘Ik ben er niet’: “Een auteur als Lize Spit bepaalt mijn omzet”
  PREMIUM
  Kunst & Literatuur

  Boekhan­dels wachten in spanning op ‘Ik ben er niet’: “Een auteur als Lize Spit bepaalt mijn omzet”

  Vijf jaar geduld wordt beloond: op 10 december komt ‘Ik ben er niet’ uit, de tweede roman van Lize Spit (32). Niet alleen fans, ook boekhandels zijn nieuwsgierig naar de opvolger van haar debuut ‘Het smelt’, als afsluiter van een wel heel bijzonder jaar. Voor hen staat of valt hun omzet niet met één bestseller. “Maar een boek dat 1.000 in plaats van 100 exemplaren verkoopt, maakt toch iets goed.”
 3. Coronacrisis dwong ons tot digitaal bankieren. Was uw bank er klaar voor?
  Sparen

  Coronacri­sis dwong ons tot digitaal bankieren. Was uw bank er klaar voor?

  Het voorbije jaar heeft de manier waarop we bankzaken uitvoeren serieus veranderd. We bankieren massaal digitaal, sparen meer dan ooit en ook jongeren wagen zich nu vaker aan beleggingsfondsen. Ook de banken zelf moesten zich pijlsnel aan de nieuwe realiteit aanpassen. Hoe bracht uw huisbank het er vanaf? Heeft ze u in positieve zin verbaasd of was u eerder ontgoocheld? Laat het ons weten via deze korte online enquête.
 1. Leuk idee voor op het werk: raak je collega met een Nerf Gun
  Play

  Leuk idee voor op het werk: raak je collega met een Nerf Gun

 2. Presentator krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona
  Play

  Presenta­tor krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona

Geld