Meldingen van phishing bijna verdubbeld tot 280.000 per maand

Shutterstock
Het aantal meldingen van phishing - online oplichting via valse e-mails, websites of berichten - blijft sterk toenemen. In de maand mei kwamen via verdacht@safeonweb.be 282.392 meldingen binnen, bijna een verdubbeling tegenover de 149.000 van mei 2019.

De cijfers zijn afkomstig van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en werden door Kamerlid Steven Matheï (CD&V) opgevraagd bij premier Sophie Wilmès.

Wie een verdachte e-mail ontvangt, kan die doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. In 2018 werden er 648.000 doorgestuurd, in 2019 meer dan 1.700.000. Dit jaar loopt de teller verder op, zegt Matheï. In de eerste vijf maanden van dit jaar ontving het CCB meer dan 1.280.000 verdachte berichten, in dezelfde periode vorig jaar ging het om 620.000 meldingen. In 2020 spant de maand mei met 282.392 meldingen voorlopig de kroon. Er werden dit jaar al meer dan 800 URL's geblokkeerd.

"Ondanks de grote stijging in het aantal meldingen slagen cybercriminelen er nog steeds in om via valse berichten slachtoffers te maken", zegt Kamerlid Matheï. "Op safeonweb.be worden tips meegegeven om valse e-mails te herkennen. Het blijft belangrijk om aandachtig met je e-mails om te gaan. Cybercriminelen spelen vaak in op angst, ook in deze coronatijden.”

Lees ook: Corona-oplichters aan het werk: zo herken je volgens onze geldexpert frauduleuze phishingberichten (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jean pierre maes

  Ik heb de indruk dat CCB netjes het aantal ontvangen berichtjes telt maar er verder niets mee doet.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Gratis waardebon bij Delhaize, Colruyt zelfs tot 500 euro, enz. Als men een beetje nadenkt weet je toch dat dit niet kan. Dergelijke mails vliegen er bij mij direct uit. Simpel, toch ?

 • Patrick Marinus

  Op de meeste bekende 2de handssite is phishing ook schering en inslag. Oplichters bieden gratis iPhones of Playstations en dergelijke aan. Ze zijn er enkel op uit om je bankrekening leeg te kopen op Bol.com ed. Een weggever is dat je ze moet contacteren via WhatsApp omdat dat niet te traceren is. Voor deze advertenties geldt: als het te mooi is om waar te zijn, is het dan in 99% van de gevallen ook niet.

 • jan geens

  Ze zouden beter nog maar eens een poging doen om er iets tegen te doen . Wat ben je daar nu mee ... melding maken en dan NIKS .

 • Georges Vande Velde

  En wat doet de overheid ? Zoals gewoonlijk bijna niets,de burger moet het zoals gewoonlijk zelf zien op te lossen samen met de banken.