Meer natuurrampen en prijzige bouwmaterialen maken brandverzekering duurder: zo kan je toch besparen
IndependerVeel Vlamingen kregen afgelopen maand een brief van hun verzekeraar met de melding dat hun brandverzekering duurder wordt. Independer.be legt uit hoe dat komt, en hoe je door goed te vergelijken véél geld kunt besparen.
Inflatie: we ontkomen er niet aan. De voorbije maanden zorgde de cocktail van problemen in de logistiek na corona, oorlog in Oekraïne, schaarste aan grondstoffen, energiecrisis en stijgende inflatie (van 9,6 procent) voor zelden geziene prijsstijgingen van dagelijks gebruikte goederen en diensten. En helaas ontsnapt je brandverzekering daar ook niet aan.
Wat bepaalt de prijs van je brandverzekering?
Verzekeraars calculeren heel veel risico’s in je jaarlijkse premie in. Het risico op stormen in het voorjaar bijvoorbeeld, of wateroverlast door het veranderende klimaat. Maar daarnaast zijn er heel wat uitzonderlijke omstandigheden die voor een premieverhoging kunnen zorgen. De belangrijkste op dit moment: de fikse stijging van de prijs van bouwmaterialen, een wereldwijd verschijnsel.
Bouwmaterialen fors duurder
Zowat alle bouwmaterialen zijn duurder geworden door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Je verzekeringspremie blijft daar niet ongevoelig voor. De premieberekening hangt immers samen met de ABEX-index, de index die de ontwikkeling van de bouwprijzen weergeeft. Die prijzen worden bepaald door de prijs van bouwmaterialen (grondstoffen) enerzijds, en de lonen van bouwvakkers anderzijds.
Huizen en appartementen zijn verzekerd voor het bedrag dat nodig is om ze terug op te bouwen mocht dat vastgoed beschadigd worden. Het bedrag waarvoor vastgoed verzekerd wordt, volgt dan ook de prijs van de grondstoffen. Als de bouwprijzen stijgen, stijgt zo de kostprijs van heropbouw in geval van verlies. En bijgevolg ook de premie van je brandverzekering. De ABEX-index wordt twee keer per jaar (in mei en november) berekend. Maar voor de consument is er maar één jaarlijkse aanpassing, afhankelijk van wanneer het verzekeringscontract werd afgesloten.
Bij de laatste berekening steeg de ABEX-Index met 9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is een record. Betekent dit dat we voortaan 9 procent meer moeten betalen voor onze brandverzekering? “Normaal stijgen de premies minder sterk dan de index”, zegt Peter Wiels van verzekeringskoepel Assuralia in Gazet van Antwerpen. “Je premie zal dus duurder worden, maar geen 9 procent. Hoeveel dan wel? Dat is afhankelijk van verzekering tot verzekering, van persoon tot persoon.”
Natuurrampen
Door de toename aan natuurrampen hebben verschillende verzekeraars hun tarieven opgetrokken, ook dat verklaart de verhoogde ABEX-index. Afgelopen jaar was er niet alleen meer wateroverlast, er waren ook meer hevige stormen. Dat zorgt ervoor dat verzekeraars een pak meer schadegevallen moeten afhandelen.
Wat kun je eraan doen?
Niemand ontsnapt aan de prijsstijgingen. Maar tegelijk zie je dat verschillende verzekeraars ook verschillende premies hanteren. Dat heeft natuurlijk alles te maken met concurrentie. Door goed te vergelijken, sleep je dus de voor jou voordeligste verzekering in de wacht. Via Independer.be vergelijk je makkelijk de brandverzekering ‘huurdersaansprakelijkheid’. Je vergelijkt ook makkelijk de bijkomende waarborgen inboedelverzekering, diefstal en inbraak, of de familiale verzekering. Vergelijk hier snel verschillende brandverzekeringen en kijk of jij minder kan betalen.
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Cafébazen trekken weer naar Raad van State om geschil over aantal pintjes in biervat
De Belgische caféfederatie Fedcaf heeft bij de Raad van State beroep ingediend tegen het Koninklijk Besluit van 15 mei dat de forfaitaire btw-regeling voor caféhouders legt op 192 pintjes per vat bier van 50 liter. Dat meldt de organisatie woensdag in een persbericht. Vorig najaar vernietigde de Raad van State die regeling al, maar de FOD Financiën gaf toen al aan geen aanpassingen te zullen doorvoeren aan de berekening. -
vtwonen
Dit is het beste tijdstip om je planten water te geven op warme dagen
Vandaag halen we temperaturen tot 32 graden Celsius en volgende week wordt het ook broeiend warm. De planten in je tuin snakken dan naar water. Maar op welk moment van zo’n hete dag sproei of giet je jouw planten het best? Vtwonen.be legt het uit. -
Independer
Hevige wind voorspeld: deze verzekering dekt stormschade aan je auto
Uit cijfers van kennisinstituut Vias blijkt dat er meer én veel ernstigere ongevallen gebeuren bij hevige wind. Hoe kun je je als chauffeur voorbereiden en beschermen als er hevige wind wordt voorspeld? En welke verzekering spreek je aan als je toch schade hebt? Independer.be geeft advies. -
-
Grootste vermogensbeheerder ter wereld sluit deal met Coinbase
Cryptohandelsplatform Coinbase heeft een deal gesloten met Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Die moet het voor de institutionele klanten van Blackrock mogelijk maken om te handelen in bitcoin. -
Independer
Vier sleutelmomenten om je woningverzekering te herbekijken
Hoe haal je de beste verzekering in huis? Door minstens één keer per jaar te checken of je nog wel degene hebt die het best aangepast is aan jouw situatie. Voor de huurdersverzekering of woningverzekering zijn er nog vier andere perfecte momenten waarop je dat zeker moet doen. Independer.be legt uit. -
Livios
Je terras opnieuw aanleggen: deze aandachtspunten verlies je beter niet uit het oog
Je terras is tijdens de zomermaanden dé ideale plek om even te ontspannen, met vrienden te aperitieven of een boek te lezen. Lig je graag in de zon of verkies je een plekje in de schaduw? Met deze tips van bouwsite Livios maak je van je terras het plekje bij uitstek om tot rust te komen. -
Livios
Regenwaterput vanaf 2023 verplicht bij grondige verbouwingen: hoeveel kost dat? En wat als je tuin te klein is?
Regenwaterputten waren al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar worden dat nu ook voor grondige renovatieprojecten. Wat betekent dat voor wie een verbouwing gepland heeft? Hoe worden regenwaterputten in een bestaande woning geïnstalleerd? En welk prijskaartje hangt daaraan vast? Bouwsite Livios zoekt het voor je uit.