Meer dan 200 ‘geldezels' gearresteerd bij grootscheepse operatie tegen witwaspraktijken

Ter illustratie
PHOTONEWS/KRIS VAN EXEL Ter illustratie
Gerechtelijke autoriteiten uit 31 landen, waaronder België, hebben de afgelopen drie maanden 228 mensen opgepakt die via zogenaamde "money mules" of "geldezels" crimineel geld witwasten. Dat meldt Europol. België verschafte wel financiële informatie, maar in ons land werden geen arrestaties verricht, aldus het federaal parket.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een geldezel is iemand die zijn bankkaart en/of bankrekening uitleent in ruil voor geld. Criminelen maken hiervan gebruik om gestolen geld (gestolen via phishing, red.) door te sluizen of cash af te halen en op die manier wit te wassen. 

De arrestaties kaderen in de European Money Mule Action (EMMA 5), een jaarlijkse wereldwijde actie van politie en gerecht om de witwasoperaties aan te pakken. 

Europol, Eurojust en de Europese Bankenfederatie identificeerden 3.833 "geldezels" en 386 mensen die de transacties organiseerden. Meer dan 650 personen hielpen mee om 7.520 frauduleuze transacties aan te geven, waarmee verhinderd werd dat in totaal 12,9 miljoen euro verloren ging, zo klinkt het. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Van der Vloedt

    "Waar gaat het over ?!" gisteren nog te zien bij het programma "opgelicht" NPO (Nederlands Publieke Omroep), als de geldezels gebonden liggen door de "echte" geld vangers/afpersers/afdreigers.(de koerspaarden in juridische constructies en dekmantels)