Meer dan 200 ‘geldezels' gearresteerd bij grootscheepse operatie tegen witwaspraktijken

Ter illustratie
PHOTONEWS/KRIS VAN EXEL Ter illustratie
Gerechtelijke autoriteiten uit 31 landen, waaronder België, hebben de afgelopen drie maanden 228 mensen opgepakt die via zogenaamde "money mules" of "geldezels" crimineel geld witwasten. Dat meldt Europol. België verschafte wel financiële informatie, maar in ons land werden geen arrestaties verricht, aldus het federaal parket.

Een geldezel is iemand die zijn bankkaart en/of bankrekening uitleent in ruil voor geld. Criminelen maken hiervan gebruik om gestolen geld (gestolen via phishing, red.) door te sluizen of cash af te halen en op die manier wit te wassen. 

De arrestaties kaderen in de European Money Mule Action (EMMA 5), een jaarlijkse wereldwijde actie van politie en gerecht om de witwasoperaties aan te pakken. 

Europol, Eurojust en de Europese Bankenfederatie identificeerden 3.833 "geldezels" en 386 mensen die de transacties organiseerden. Meer dan 650 personen hielpen mee om 7.520 frauduleuze transacties aan te geven, waarmee verhinderd werd dat in totaal 12,9 miljoen euro verloren ging, zo klinkt het. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Van der Vloedt

    "Waar gaat het over ?!" gisteren nog te zien bij het programma "opgelicht" NPO (Nederlands Publieke Omroep), als de geldezels gebonden liggen door de "echte" geld vangers/afpersers/afdreigers.(de koerspaarden in juridische constructies en dekmantels)