In de vredelaan te Blankenberge kun je deze prachtige kerstwoning vinden. Marnick Croes en zijn zoon Alejandro leggen hun ziel erin.
Volledig scherm
PREMIUM
In de vredelaan te Blankenberge kun je deze prachtige kerstwoning vinden. Marnick Croes en zijn zoon Alejandro leggen hun ziel erin. © Florian Van Eenoo Photo News

Marnick (58) geeft duizenden euro's per jaar uit aan kerstversiering: “In mei begon ik al aan mijn ijsgrot te bouwen”

Het feeërieke huis van Marnick Croes (58) en zijn gezin behoort stilaan tot de kersttradities in Blankenberge. Jaar na jaar breidt hij de sfeervolle winterse versiering aan zijn gevel uit. Wat drijft de West-Vlaming? Hoe pakt hij het aan? En hoeveel geld geeft hij uit aan zijn winters droomhuis? “Ik ben zuinig doorheen het jaar, om me in deze periode wat meer te laten gaan.”

 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. “Vertel desnoods de flauwste mop ooit om het niet over het C-woord te hebben”: experts én bekende feestvierders geven advies voor eindejaarsfeesten
  PREMIUM

  “Vertel desnoods de flauwste mop ooit om het niet over het C-woord te hebben”: experts én bekende feestvier­ders geven advies voor eindejaars­fees­ten

  Echte foie gras of toch maar faux gras? Wel of geen drie kussen geven? Een persoonlijk geschenk of toch maar een cadeaubon? De keuzestress om Kerstmis volgens het boekje te vieren was nog nooit zo groot. Goed eten en (te) veel drank zijn de familiaire ingrediënten. Maar ook deze tips van Els De Schepper, ‘Dertigers’ Kristof Goffin en Evelien Van Hamme, Bert Gabriëls en Hanne Troonbeeckx, aangevuld met advies van etiquette-experts, helpen je doorheen de eindejaarsperiode.
 1. IN KAART. Bankautomaten verdwijnen: waar in jouw buurt kan je binnenkort nog geld afhalen?

  IN KAART. Bankautoma­ten verdwijnen: waar in jouw buurt kan je binnenkort nog geld afhalen?

  Nergens in Europa klagen inwoners zo luid over de beschikbaarheid van geldautomaten als in België. En beterschap lijkt niet meteen op komst. De vier grootbanken in ons land besloten enkele jaren geleden om samen enkel nog neutrale cashpunten uit te baten. Tegen 2025 willen ze er zo 2.200 overhouden, in plaats van de 5.500 bankautomaten die er vorig jaar nog waren. Ga jij er straks nog een in je buurt hebben? Zoek het op via de interactieve kaart in dit artikel.
 2. Besparen op gezelligheid? Niet nodig: wij rekenden uit wat kerstlichtjes verbruiken en dat valt heel goed mee
  PREMIUM

  Besparen op gezellig­heid? Niet nodig: wij rekenden uit wat kerstlicht­jes verbruiken en dat valt heel goed mee

  Wordt het ook letterlijk een donkere kerst? Die vrees bestaat nu tuincentra de vraag naar decoratieartikelen trager op gang zien komen. Vooral de verkoop van lichtslingers zou door de torenhoge energiefactuur wel eens lelijk kunnen tegenvallen. Daarom toont onder meer Interflower in Lokeren op grote posters het daadwerkelijke verbruik van kerstlichtjes. “Dat blijft zodanig goedkoop dat je er niet alleen je kerstboom, maar beter je ganse huis mee volhangt.”