Mario Draghi (ECB) roept België op in te grijpen in vastgoedmarkt

ECB-voorzitter Mario Draghi.
Arne Dedert/dpa ECB-voorzitter Mario Draghi.
Mario Draghi, als voorzitter van het Europees Comité voor Systeemrisico’s (ESRB), vraagt ons land extra maatregelen tegen een oververhitting op de vastgoedmarkt. In 2016 kreeg België al een ­waarschuwing.

Draghi stelt “wettelijke, bindende maatregelen” voor, maar bij de Nationale Bank hoopt men dat duidelijke zelfregulerende afspraken zullen volstaan. Als belangrijkste kwetsbaarheden op de Belgische vastgoedmarkt ziet de ESRB de snelle stijging van de huizenprijzen en van de hypothecaire kredieten, bovenop de al hoge schuldgraad van de gezinnen. Bovendien stijgt het aandeel kredietnemers die extra kwetsbaar zijn als de economische situatie of de toestand op de vastgoedmarkt zou verslechteren.

Er zijn al maatregelen genomen, zoals het aanleggen van een extra kapitaalbuffer bij de banken om potentiële verliezen te dekken, maar volgens Draghi zijn er nog bijkomende ingrepen nodig. “De macroprudentiële maatregelen zijn slechts gedeeltelijk geschikt en gedeeltelijk voldoende”, klinkt het. Opmerkelijk: de ESRB beveelt wettelijk bindende maatregelen en kijkt dus ook naar de regering. De Nationale Bank hoopt dat zelfregulering zal volstaan.

“We delen de bezorgdheden van de ESBR, al gaan we niet uit van een marktcorrectie op de Belgische residentiële vastgoedmarkt de volgende jaren”, zegt gouverneur Pierre Wunsch in een brief gericht aan de ESRB.

Hij wijst erop dat er momenteel gesprekken worden gevoerd met de verschillende stakeholders, die zouden moeten leiden tot strengere standaarden. Concreet voert de NBB gesprekken met banken en verzekeraars die volgende maand zouden moeten uitmonden in duidelijke afspraken. 
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  Sabine Lautenschläger vertrekt op 31 oktober vroegtijdig als bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB). De Duitse stond bekend als een felle tegenstander van de recente gratis uitdeel actie van Mario ..SOS signaal die kan tellen ...

 • Tim Peeters

  Ze is zwaar oververhit als je denkt dat een kruipkot van een appartement rond 300000 euro waard is een rijwoning van285000 tot meer dan 300000 euro waard is dan weet je dat er velen leven in een droomwereld.de 2007 2008 crisis was vooral een vastgoedcrisis .ik denk dat er dikwijls heel hard gelachen wordt in immokantoren.maar lachen kan omslaan in bleiten.kijk naar de laatste tijd de reorganisaties in bedrijven en je weet er is laagconjunctuur op komst.en met onze dikwijls lage nettolonen.

 • Christian Alex

  Ik vraag mij af waarop Draghi zich baseert om te stellen dat de Belgische vastgoedmarkt oververhit zou zijn? De laatste 5 jaar stegen prijzen gemiddeld met 10%, wat ongeveer de inflatie is. Intussen daalden de hypothecaire rentes nog en de kwaliteit van de woningen ging erop vooruit, zodat kopen met een lening eigenlijk goedkoper geworden is. Uit de toename van de schuldgraad op zich valt evenmin af te leiden dat banken zich op glad eis begeven.

 • james vroman

  wanneer Draghi besluit de gratis geldkraan naar Belgie volledig toe te draaien kijk ik vol ongeduld uit naar het commentaar van al die euro sceptici die denken dat ze het nationaal zullen redden ...

 • Bart De Bondt

  Toch straf dat de ECB nog steeds denkt om voor overheid te spelen na de fiasco van de monetaire verruiminen en negatieve intrestvoeten.Nationale banken (inclusief de ECB) hebben aandeelhouders en zijn a priori geen overheidsdienst.