Marghem geeft toe: "Verkopen kerncentrales was misschien niet beste beslissing”

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR).
BELGA Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR).
Het verkopen van onze nucleaire centrales aan het buitenland was misschien niet de beste beslissing. Dat zei minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) vandaag. De minister haalt zwaar uit naar Frankrijk. “Er is jarenlang te weinig geïnvesteerd in de Belgische centrales door het Franse moederhuis Engie”, aldus de minister. Beschouwt Engie België misschien als “quantité négligeable”, vraagt ze zich af.

De minister maakte vandaag een stand van zaken op nu uitbater Engie Electrabel gisteren bekendmaakte dat Doel 1 nog tot eind januari onbeschikbaar zal zijn en dus niet zal opstarten in december zoals gepland. De bevoorradingszekerheid blijft evenwel gegarandeerd tot eind december, verzekert de minister.

Of ook in januari en februari nergens het licht uitgaat, is minder duidelijk. Dat hangt af van het feit wanneer de andere centrales opnieuw stroom zouden leveren. Zo zou Tihange 3 mogelijk sneller aan het net worden gekoppeld, in januari in plaats van maart. Maar die beslissing hangt af van de de nucleaire waakhond FANC.

Bevoorradingszekerheid

Ook over Doel 2 is er onzekerheid. Normaal zou die centrale in december worden heropgestart, maar de komende weken zullen bijkomende controles worden uitgevoerd gezien de problemen met Doel 1. Eind november zou daar meer duidelijkheid moeten over zijn. De minister zegt alvast er alles aan te zullen doen om de bevoorradingszekerheid te garanderen.

De minister wijst met een beschuldigende vinger naar het Franse Engie, het moederbedrijf van Engie Electrabel. “De problemen van vandaag vinden hun oorsprong in het feit dat al jaren structureel te weinig wordt geïnvesteerd”, zegt Marghem. “Ons land draagt de negatieve gevolgen van het feit dat het beslissingscentrum niet in België ligt”, aldus Marghem nog. “Ik ben beleefd , maar ik begin toch stilletjesaan kwaad te worden”, aldus de minister over de Fransen. “Mijn schaal van Richter zit toch al op drie.”

Meer dan 200 miljoen euro

Een nieuw wettelijk kader voor de nucleaire provisies moet er volgens de minister alvast voor zorgen dat Engie voldoende middelen beschikbaar stelt voor het beheer van het radioactief afval. Misschien was het toch niet de beste beslissing om de kerncentrales te verkopen aan het buitenland, gaf Marghem toe. “Het is natuurlijk altijd makkelijk praten achteraf.” 

In een reactie zegt Engie Electrabel jaarlijks meer dan 200 miljoen euro te investeren in de centrales. Specifiek voor de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 werd nog eens 700 miljoen euro geïnvesteerd. Voor Tihange is dat 600 miljoen euro. “We investeren voortdurend om de veiligheid te kunnen garanderen en de centrales uit te baten”, aldus Engie Electrabel. 

Bij moederbedrijf Engie wenste men geen commentaar te geven op de uitspraken van Marghem. 
136 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Geerts

  En de belastingbetaler stond erbij en keek ernaar, we zouden meer inspraak moeten eisen voor ze weer zo'n incompetente postjes pakkers irrationele beslissingen laten nemen.

 • Geert Tamsyn

  Marghem haalt uit naar alles en iedereen, maar heeft zelf niets gedaan om onze energiebevoorrading te verzekeren. Vier jaar totale passiviteit, en nu is het te laat.

 • james vroman

  verkoop vlug de spoorwegen ook we zouden graag 100 euro voor een ticket betalen !

 • victor vandesande

  Dat weet de modale belg al jaren . Ministers zijn niet snel van begrip he.

 • Louis Smeekens

  Haha, en dat konden ze niet bedenken toen ze het verkochten??? Komaan...