Maandelijkse energieafrekening mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveranciers: wanneer zal het overal een optie zijn?
MijnenergieSinds 1 april moeten energieleveranciers hun klanten de optie bieden om maandelijks een afrekening te betalen. Geen voorschot dus, maar een afrekening voor hun reële verbruik van die maand. In tijden van erg onstabiele prijzen kan je zo op het einde van het jaar een gepeperde afrekening vermijden. Alleen blijkt die optie tot maandelijkse afrekening nog niet bij alle leveranciers mogelijk. Mijnenergie.be bestudeert de zaak van naderbij.
Het maandelijkse voorschot dat je vandaag voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. De reden hiervoor – hoe kan het ook anders – zijn de stijgende energieprijzen. Hierdoor komt het in veel gevallen voor dat de jaarlijkse eindafrekening uiteindelijk een pak hoger ligt. De optie om op maandbasis je werkelijke verbruik af te rekenen, kan onaangename verrassingen voorkomen. Toch is het systeem nog niet overal van toepassing, zo leren we uit het verhaal van Dirk.
Het voordeligste tarief strikken? Bekijk hier bij welke energieleverancier je momenteel het best af bent
Geen verplichting voor kleine leveranciers
Dirk beschikt sinds eind vorig jaar over zonnepanelen, een thuisbatterij en een digitale meter. Om te weten wat hij werkelijk voor stroom betaalt, vroeg hij zijn leverancier in april om een maandelijkse afrekening te maken. Maar die kwam er niet. “Een maandelijkse afrekening is bij ons momenteel nog niet mogelijk, in de toekomst misschien wel”, zo kreeg Dirk op 22 april te horen van zijn leverancier. De contactpersoon verwees naar de uitzondering die Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) voorzag voor leveranciers met minder dan 200.000 klanten. Die kleinere spelers zijn vooralsnog niet verplicht om de optie tot maandelijkse afrekening aan te bieden. “Om hun financiële draagkracht niet onder druk te zetten”, klonk het.
Voorlopig enkel bij Engie, Luminus en Mega
“De verplichting om de mogelijkheid tot maandelijkse afrekening aan te bieden voor alle leveranciers ligt momenteel niet op tafel”, krijgen we te horen bij het kabinet van minister Demir. Spijtig nieuws dus voor Dirk. Volgens het kabinet hebben voorlopig enkel klanten van Engie, Luminus en Mega de optie om voor een maandelijkse afrekening te kiezen. Eneco zit in een testfase en heeft nu de eerste klanten met maandelijkse facturatie.
Total Energies/Lampiris biedt de optie voor facturatie op maandbasis nog niet aan, ondanks de verplichting. “Als een leverancier aangeeft dat het niet mogelijk is om een maandelijkse afrekening te verkrijgen, dan raden wij de klant aan om aan te dringen en de leverancier te wijzen op de geldende regelgeving”, klinkt het nog bij het kabinet-Demir. “Klanten kunnen dat ook melden bij de VREG, die toezicht houdt op de leveranciers.”
Is een maandelijkse afrekening interessant voor jou? Lees hier meer over de voor- en nadelen.
Pieken en dalen
Het grote voordeel van de maandelijkse afrekening is dat je precies betaalt voor wat je verbruikt. Je voorkomt een onvoorspelbare eindfactuur die een heel jaar omvat. Omdat je geen voorschot meer betaalt, loop je ook niet het risico om betaalde voorschotten kwijt te spelen wanneer de energieleverancier failliet zou gaan. De keerzijde is natuurlijk de seizoensgevoeligheid van de maandelijkse afrekening. In de wintermaanden zal je veel meer betalen dan in de zomer, omdat je verbruik dan hoger ligt. En die pieken en dalen zijn niet voor iedereen even handig.
Lees ook op Mijnenergie.be:
In de zomer verbruik je een stuk minder energie: is het slim om je voorschotfactuur dan te verlagen?
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijnenergie.
MijnEnergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Bron: Mijnenergie.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
Opmars digitale betalingen zet door: 40 procent van Belgen rekent liefst contactloos af
Zowat 84 procent van de Belgen geeft de voorkeur aan digitale betalingen. Dat blijkt vrijdag uit de Digital Payment Barometer 2, een studie uitgevoerd door de VUB in opdracht van Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. -
Eerste bank verhoogt (licht) rente op spaarboekje
Internetbank NIBC Direct verhoogt op 13 juli de rente op een van haar spaarboekjes. Dat meldt het bedrijf op zijn website en valt ook te lezen bij verschillende gespecialiseerde media. NIBC is de eerste bank die de rente op het spaarboekje an sich - boven het nulpeil - verhoogt nu de Europese Centrale Bank een renteverhoging aangekondigd heeft voor juli. -
-
PREMIUM
“Mijn laptop was in een dag plots 150 euro duurder”: mogen winkels prijzen verhogen in de solden? En hoe doorzie je de trucjes?
-
Mijnenergie
Woelige tijden op de energiemarkt: zo liggen de kaarten voor de leveranciers vandaag
Piekende energieprijzen, leveranciers die overkop gaan en een recordaantal klachten… De stelling dat er een en ander beweegt op de energiemarkt is wellicht een understatement. Maar hebben al die recente gebeurtenissen ook de verhoudingen tussen de verschillende energieleveranciers door elkaar geschud? En speelt het metertype een rol bij de leverancierskeuze van prosumenten? Mijnenergie.be maakt de balans op. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Livios
Capaciteitstarief opnieuw uitgesteld: Wat is het precies? En wat zal het voor je factuur betekenen?
Voor de tweede keer stelt de Vlaamse Energie Regulator de invoering van het capaciteitstarief voor elektriciteit uit. De nieuwe datum van intrede is nu voorzien op 1 januari 2023. Vanaf dan wordt het distributienettarief gedeeltelijk berekend op basis van je piekverbruik. Omdat dat een heel nieuwe manier van kijken naar je verbruik inhoudt, zet bouwsite Livios nu al alles even op een rij.