Verrassingen op je eindafrekening vermijden? Dan kan je sinds april een maandelijkse afrekening bekomen. Althans, in theorie.
Volledig scherm
Verrassingen op je eindafrekening vermijden? Dan kan je sinds april een maandelijkse afrekening bekomen. Althans, in theorie. © Getty Images

Maandelijkse energieafrekening mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveranciers: wanneer zal het overal een optie zijn?

MijnenergieSinds 1 april moeten energieleveranciers hun klanten de optie bieden om maandelijks een afrekening te betalen. Geen voorschot dus, maar een afrekening voor hun reële verbruik van die maand. In tijden van erg onstabiele prijzen kan je zo op het einde van het jaar een gepeperde afrekening vermijden. Alleen blijkt die optie tot maandelijkse afrekening nog niet bij alle leveranciers mogelijk. Mijnenergie.be bestudeert de zaak van naderbij.

 1. Woelige tijden op de energiemarkt: zo liggen de kaarten voor de leveranciers vandaag
  Mijnenergie

  Woelige tijden op de energie­markt: zo liggen de kaarten voor de leveran­ciers vandaag

  Piekende energieprijzen, leveranciers die overkop gaan en een recordaantal klachten… De stelling dat er een en ander beweegt op de energiemarkt is wellicht een understatement. Maar hebben al die recente gebeurtenissen ook de verhoudingen tussen de verschillende energieleveranciers door elkaar geschud? En speelt het metertype een rol bij de leverancierskeuze van prosumenten? Mijnenergie.be maakt de balans op.
 2. Capaciteitstarief opnieuw uitgesteld: Wat is het precies? En wat zal het voor je factuur betekenen?
  Livios

  Capaci­teits­ta­rief opnieuw uitgesteld: Wat is het precies? En wat zal het voor je factuur betekenen?

  Voor de tweede keer stelt de Vlaamse Energie Regulator de invoering van het capaciteitstarief voor elektriciteit uit. De nieuwe datum van intrede is nu voorzien op 1 januari 2023. Vanaf dan wordt het distributienettarief gedeeltelijk berekend op basis van je piekverbruik. Omdat dat een heel nieuwe manier van kijken naar je verbruik inhoudt, zet bouwsite Livios nu al alles even op een rij.

Geld