Maandelijks 50 euro sparen kan stevige winst opleveren: zo werkt de rentesneeuwbal
Spaargids.beAls je elke maand 50 euro spaart of belegt, heb je na twintig jaar 12.000 euro opzijgezet. Doe je dat met een belegging die 5 procent per jaar opbrengt, dan kom je aan een tegoed van 20.641 euro. Het is dus mogelijk om met een relatief beperkte inspanning toch een mooi kapitaal te verzamelen. Spaargids.be legt uit hoe dit werkt.
Vele kleintjes maken een groot. Dat is ook zo bij het sparen. Vooral als je de spaarinspanning voldoende lang doorzet.
Tijdseffect
Het tijdsaspect speelt een erg belangrijke rol. Beleg je bijvoorbeeld elke maand 50 euro tegen een rendement van 2 procent, dan heb je na vijf jaar 3.158 euro bijeengebracht. Doe je dat gedurende tien jaar, dan kom je al uit op 6.649 euro. Hoewel je elke maand ongewijzigd 50 euro blijft sparen, is de vooruitgang tijdens de tweede periode van vijf jaar aanmerkelijk groter dan tijdens het eerste lustrum: namelijk 3.491 euro versus 3.158 euro.
Dit tijdseffect heeft een dubbele reden. In de eerste plaats ben je bij de start nog volop in opbouw. Na één maand zal je slechts een rendement halen op 50 euro, na twee maanden op 100 euro, na drie maanden op 150 euro…. Na vijf jaar heb je al 60 keer 50 euro oftewel 3.000 euro gespaard. Je haalt dan meteen rendement op het hele bedrag van de eerste vijf jaar plus op de eerste maand van het zesde jaar enzovoort. Daarnaast speelt de zogenaamde rentesneeuwbal. Je krijgt niet alleen rendement op je spaarinspanningen, ook op de rente of beleggingsopbrengst die je tot dan realiseerde. Hoe langer je bezig bent, hoe meer dit laatste speelt.
Het sneeuwbaleffect is des te groter naarmate het rendement hoger ligt. Spaar je tien jaar lang 50 euro per maand, dan heb je 6.000 euro opzijgezet. Bij een rendement van 2 procent heb je na die periode 649 euro opbrengst, waarvan 158 euro in het eerste lustrum en 491 euro in het tweede. Bij een rendement van 5 procent is dat na tien jaar al 1.797 euro, waarvan 415 in de eerste periode van vijf jaar en 1.382 euro in de tweede periode van vijf jaar.
Doe je dezelfde oefening met de derde periode van 5 of 10 jaar, dan zal het effect nog een pak groter zijn, zoals blijkt uit onderstaande tabel.
Geld slim beleggen? Vergelijk hier beleggingsplannen en hun rendementen
Langetermijnhorizon
Daarnaast speelt er ook een enorm hefboomeffect. Voor velen maakt een percentje meer of minder niet zoveel uit, maar dat is vooral zelfbedrog. 20 jaar maandelijks 50 euro beleggen tegen 5 procent levert een finaal bedrag op van 20.641 euro, tegen 7 procent wordt dat al 26.203 euro. Of een verschil van liefst 27 procent!
Let wel: streven naar een hoger rendement gaat altijd gepaard met het nemen van hogere risico’s. Wie ervoor kiest om te beleggen, moet er rekening mee houden dat beurzen niet alleen stijgen, maar ook dalen. Een langetermijnhorizon nemen, kan tussentijdse dips wel opvangen door nieuwe opgaande bewegingen.
Een beursevolutie verloopt overigens ook nooit in een rechte lijn, maar altijd met opgaande en neergaande bewegingen. Wie kort voor het einde van zijn doelspaarperiode staat, kiest er dan ook maar beter voor om naar een defensievere formule met meer garantie over te stappen.
Let wel: Hou bij het beleggen telkens de inflatie goed in de gaten. Wanneer je belegging minder opbrengt dat de inflatie dan dreig je net aan koopkracht te verliezen.
Lees ook op Spaargids.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
20
Europese gasprijs plots gestegen, markt dreigt weer krapper te worden
-
PREMIUM
BELASTINGGIDS 2023: onze fiscaal expert loodst je vak per vak door je volledige aangifte
Of je nu een Voorstel van Vereenvoudige Aangifte moet nakijken, een klassieke bruine brief invult of via Tax-on-web je belastingen aangeeft: de vakken en codes op een belastingbrief doen duizelen. Met de hulp van onze fiscaal expert Michel Maus (VUB) heeft die brief geen geheimen meer voor jou en gaat belastingen aangeven een pak vlotter. Hij loodst ons door het formulier, van deel één vak I, langs fiscale valkuilen, tot het allerlaatste vak van deel 2. -
OPROEP: Geniet jij van je pensioen in het buitenland (mede omwille van financiële redenen)? Wij brengen graag jouw verhaal
Steeds meer gepensioneerde Belgen verhuizen naar het buitenland en laten daar ook hun pensioen uitkeren, vanwege de gunstigere fiscale omstandigheden. Voor een zomerreeks brengen we graag enkele gepensioneerde Vlamingen aan het woord die fulltime in een ander land wonen. -
-
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
-
Franse justitie verkoopt voormalig kasteel van Russische zakenman Boris Berezovski: “Juweeltje aan de Franse Rivièra”
Het luxueuze Kasteel van la Garoupe, aan de Franse Azurenkust, staat te koop. Dat meldt het Franse overheidsagentschap Agrasc, dat in beslag genomen activa beheert. Het kasteel werd in 2015 in beslag genomen van de schatrijke Russische zakenman Boris Berezovski, twee jaar na diens mysterieuze overlijden in zijn landgoed in het Engelse Ascot. -
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips