Luxemburgers blijven rijkste EU-burgers, Belgen op zesde plaats
De Luxemburgers blijven hun plaats als rijkste EU-burgers behouden. Hun koopkracht was in 2022 ruim 2,5 keer groter dan gemiddeld in de EU-27. Dat blijkt uit een flashraming van Eurostat over het bbp per inwoner uitgedrukt in termen van koopkracht.
Ten opzichte van het Europees gemiddelde van 100, lag het bbp per inwoner in Luxemburg, dat grotendeels op zijn financiële sector teert, maar liefst 161 procent hoger. Dat komt volgens statistici omdat in Luxemburg heel wat mensen uit de buurlanden werken: hun lonen tellen mee voor de Luxemburgse economie.
Ierland volgt niet ver achter Luxemburg (+134 procent boven het EU-gemiddelde). In dat land zijn veel internationale bedrijven gevestigd en die brengen daar om belastingtechnische redenen ook vaak hun intellectueel eigendom onder. Dat is veel geld waard, waardoor de Ierse economie relatief groot is.
Op afstand volgen dan Denemarken (36 procent boven gemiddeld), Nederland (30 procent) en Oostenrijk (25 procent). België is goed voor de zesde plaats, met een bbp per inwoners dat 21 procent hoger ligt dan het EU-gemiddelde. De laagste scores waren voor Bulgarije (59 procent van het gemiddelde) en Slovakije (67 procent).
De statistiek zegt niets over de koopkracht op landelijk niveau, maar drukt uit welke landen rijker of armer zijn binnen de EU.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verdien je genoeg? Doe de test: dit is het gemiddelde in jouw sector en provincie
-
Federale regering zal over twee weken fiscale hervorming proberen afkloppen
De federale regering buigt zich tijdens het weekend van 17 en 18 juni tijdens een conclaaf over de fiscale hervorming. Dat hebben de federale topministers vrijdag afgesproken. -
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
Na Duitsland kondigde ook Nederland aan om gasketels te verbieden vanaf 2026. Komt er binnenkort ook bij ons een verbod op nieuwe zulke ketels? Bouwsite Livios vroeg het aan Charlotte van de Water, klimaatbeleidexpert, en Guy Gommeren, bouwtechnologie-expert bij technologiefederatie Agoria. -
-
Update
Amerikaanse beurswaakhond klaagt cryptogigant Binance aan: digitale valuta diep in de min
-
PREMIUM
“Op mijn spaarrekening staat zo weinig mogelijk”: wat doen onze geldexperten met hun spaargeld nu de rentes nog steeds pover zijn?
Bijna alle Belgische banken verhoogden de voorbije maanden schoorvoetend de rente op hun spaarboekjes. Maar velen, waaronder de Nationale Bank, vinden die spaarrentes bij lange niet in verhouding tot de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank. Wat vinden onze geldexperten Paul D’hoore, Véronique Goossens en Pascal Paepen ervan? En wat doen zij met hun eigen spaargeld? Het klinkt unaniem: “Wij zetten ons spaargeld op deze manieren aan het werk”. -
PREMIUM
Vlucht geannuleerd of vertraagd door staking luchtverkeersleiders? Dit zijn je rechten
Op dinsdag 6 en woensdag 7 juni staken de Franse luchtverkeersleiders. Ook deze zomer worden er nog stakingen verwacht. En dat heeft telkens gevolgen voor iederéén die over Frankrijk van en naar het zuiden vliegt. Hoe erg zullen de vertragingen en annulaties zijn? Heb je recht op compensatie bij overmacht? En hoe geraak je toch op je bestemming? Onze reisexpert Johan Lambrechts zocht het uit. -
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?