Loonkloof in België gedaald, maar nog niet weggewerkt

Getty
België heeft een grote stap gezet om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Het verschil in uurloon van voltijds werkende mannen en vrouwen bedroeg in 2014 minder dan 5 procent. Tegenover 2005 realiseerde ons land de grootste reductie van alle Oeso-landen.

Voltijds werkende vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen. In de Oeso, een groep van voornamelijk welvarende landen, kregen vrouwen in 2014 gemiddeld 15 procent minder loon. In 2005 was dat 16 procent. De grootste kloof bestaat in Zuid-Korea: 35 procent. Aan het andere uiteinde staat België met een kloof van minder dan 5 procent. 

Tegenover 2005 daalde het verschil in ons land met bijna 10 procentpunt, merkt de Oeso in een vandaag voorgestelde studie op.

"Het is niet de eerste keer dat België goed uit zo'n onderzoek komt", zegt arbeidsmarktspecialist Jan Denys van hr-bedrijf Randstad. "Ons systeem houdt de verschillen klein. De loonvorming wordt immers sterk centraal aangestuurd en ligt vast in cao's. Dat is ook te danken aan de vakbonden, die hier nog steeds sterk staan. Gelijkheid zit ook in onze cultuur. Bovendien hebben de ministers van Werk er de laatste tien jaar sterk op ingezet. Met resultaat."
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  De loonkloof is al lang weggewerkt. Indien het waar zou zijn dat mannen zo veel meer (moeten of willen) verdienen dan vrouwen dan zou ieder bedrijf de mannen eruit gooien en werken met de goedkopere vrouwen zodat er meer winst gemaakt wordt.

 • Diederik Degroote

  Welke idioot gelooft nu dat alle "voltijds werk" een gelijk loon verdient?

 • Jan hertogs

  De lonen van de vrouwen gaat niet naar boven dat van de mannen daalt!

 • Lieven Cleymans

  Loonkloof is mythe. Als politieman, leraar, adm bediende, kassierster verdienen beide geslachten hetzelfde

 • Diederik Degroote

  Welke idioot gelooft nu dat alle "voltijds werk" een gelijk loon verdient?