Lonen kunnen dit en volgend jaar dan toch met 1,1 procent stijgen

Tim Dirven
De lonen mogen dit en volgend jaar met maximaal 1,1 procent stijgen boven op de index. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), zo heeft Belga uit goede bron vernomen.

Maandag onderhandelen de sociale partners over een nieuwe loonnorm. Dit overleg was in januari afgesprongen, omdat de vakbonden zich niet konden vinden in een loonnorm van 0,8 procent voor dit en volgend jaar. Gevolg: een nationale staking op 13 februari.

Nieuwe berekeningen

Lager dan verwachte inflatiecijfers boden evenwel een uitweg. Dat maakte de weg vrij voor iets meer ruimte voor extra loon. De cijferaars van de CRB werden opnieuw aan het werk gezet. De nieuwe berekeningen door de CRB verhogen dus de maximale marge waarmee de lonen mogen stijgen met 0,3 procentpunt tot 1,1 procent. Dat is exact hetzelfde als de loonnorm van twee jaar geleden.

Op basis van die maximale marge herstarten de sociale partners, verenigd in de Groep van Tien, na het weekend het loonoverleg. Het blijft wel afwachten of de vakbonden akkoord zullen gaan met 1,1 procent loonopslag, eventueel aangevuld met allerlei netto koopkrachtverhogingen.

“Tot de finish”

Behalve de loonnorm wordt ook onderhandeld over andere belangrijke sociale hangijzers, zoals de SWET-regels (het vroegere brugpensioen, nvdr.) en landingsbanen. Ook moet de welvaartsenveloppe, om de uitkeringen welvaartsvast te maken, nog worden verdeeld. Het overleg maandag gebeurt “tot de finish” zoals dat heet.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Hahaha...met een aalmoes is de hardwerkende vlaming tevreden terwijl de politiek letterlijk SMIJT met miljárden en miljarden en hier zijn nog idioten die 1,1% voor zichzelf teveel vinden, hallucinant.

 • Ceriel Devos

  Of het nu 0.8 is of 1.1 maakt geen verschil, het is sowieso te weinig. Minstens 10 procent netto opslag, er zit genoeg geld bij de roofbedrijven. Deze symbolische daad van de neoliberalen is er eentje om snel snel een goor en ranzig loonakkoord te kunnen afsluiten. Hopelijk lukt hen dat niet meer.

 • Roger Cooks

  En van die 1,1% kunnen ze dan weer 60% of meer afromen.

 • Danny Damiaens

  De generatie die nu werkt in de privé betaalt het gelag,lange loopbanen lage pensioenen.De jeugd zal nooit lange loopbanen of nog zware beroepen hebben en zullen de meest verwende generatie zijn in de toekomst.

 • danny buyse

  Els Vervoort, helemaal juist wat je zegt en je moet ook eens kijken wat het pensioensparen en lange termijnsparen opbrengt! Helemaal niks en met de inflatie zelfs een serieus verlies. Schaf het belastingsvoordeel af en je hebt net hetzelfde resultaat als een spaarboekje.