Femke en Rudi van slagerij Dieltjens-Maes in Ranst gaan gebukt onder de prijzenoorlog. Ze kunnen niet op tegen de dumpingprijzen van grote winkelketens.
Volledig scherm
PREMIUM
Femke en Rudi van slagerij Dieltjens-Maes in Ranst gaan gebukt onder de prijzenoorlog. Ze kunnen niet op tegen de dumpingprijzen van grote winkelketens. © Steven Richardson

Lokale handelaars getuigen over prijzenoorlog: waarom betaal je bij hen een pak meer voor je kaas?

Door de inflatie hebben heel wat supermarkten hun prijzen noodgedwongen moeten verhogen. Maar hoe zit dat voor de kleine handelaar, voor wie de concurrentie sowieso al bikkelhard is? Op welke manier kunnen zij zich nog onderscheiden? Femke van slagerij Dieltjens-Maes uit Ranst vertelt hoe zij zich staande proberen te houden in deze prijzenoorlog, econoom Pierre-Alexandre Billiet van retailspecialist Gondola zet in perspectief.

 1. Hoe zullen we de renteverhoging van de ECB in onze portemonnee voelen? “Lenen wordt niet meteen goedkoper, maar dat is ook de bedoeling”
  PREMIUM

  Hoe zullen we de renteverho­ging van de ECB in onze portemon­nee voelen? “Lenen wordt niet meteen goedkoper, maar dat is ook de bedoeling”

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de depositorente vandaag opnieuw opgetrokken met 50 basispunten naar 3,5 procent. De onrust in de bankensector heeft dus geen invloed gehad op de rentebeslissing. Waarom is deze verdere verhoging nodig? Was dit de laatste keer? En wat betekent dit voor de rente op ons spaarboekje en de woonleningen? Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, beantwoordt de voornaamste vragen.
 2. Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen bouwen die zonder piloot vliegen, ook voor personenvervoer

  Boeing gaat kleine elektri­sche vliegtui­gen bouwen die zonder piloot vliegen, ook voor personen­ver­voer

  Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI, een evenementenhal in Amsterdam-Zuid. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.
 1. Hoe wordt vastgoed gewaardeerd voor de erfbelasting? “Als je een te lage waarde aangeeft, kan er een boete volgen”
  PREMIUM

  Hoe wordt vastgoed gewaar­deerd voor de erfbelas­ting? “Als je een te lage waarde aangeeft, kan er een boete volgen”

  “Hoeveel moet ik betalen?” Dat is wellicht het eerste wat je je afvraagt wanneer je verneemt dat je als erfgenaam erfbelasting bent verschuldigd. Het antwoord hangt af van wat je precies erft en vooral, de waarde van de erfenis. Je moet die waarde in principe zelf melden. Maar dat is niet altijd zo gemakkelijk. Zeker bij vastgoed. Onze geldexperte Ayfer Aydogan, advocate aan de balie van Antwerpen, legt uit hoe je de waardering na een overlijden aanpakt.
 2. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  5

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.