Vooral op jonge leeftijd kan logopedie belangrijk zijn.
Volledig scherm
Vooral op jonge leeftijd kan logopedie belangrijk zijn. © Shutterstock

Logopedie: zoveel betalen ziekenfondsen terug voor kinderen én voor volwassenen

Spaargids.beGoed en duidelijk kunnen spreken: het is belangrijk voor jong en oud. Daarom geven mutualiteiten vaak een tussenkomst aan mensen die het op dat vlak wat moeilijker hebben en die nood hebben aan logopedie. Spaargids.be zet de voordelen en tussenkomsten van de verschillende ziekenfondsen op een rij.

 1. Helft Vlamingen krijgt aanvullend pensioen liever als lijfrente uitbetaald: “Al word je 100 jaar, je blijft levenslang een maandinkomen ontvangen”
  PREMIUM

  Helft Vlamingen krijgt aanvullend pensioen liever als lijfrente uitbetaald: “Al word je 100 jaar, je blijft levenslang een maandinko­men ontvangen”

  De helft van de Vlamingen met een aanvullend pensioenplan zou dat kapitaal liever stapsgewijs uitbetaald krijgen bij pensionering. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van de UGent en VUB. Een maandelijks bedrag als lijfrente ontvangen is dan een optie. Hoe werkt dat precies? Wat zijn de voordelen en de risico’s? Twee hoogleraars geven advies: “Enkel als je vroeg overlijdt, doe je financieel een slechte zaak.”
 2. Chris (62) raakte een groot deel van zijn pensioen kwijt door een scheiding: “Van 500 euro per maand kan niemand rondkomen”
  PREMIUM

  Chris (62) raakte een groot deel van zijn pensioen kwijt door een scheiding: “Van 500 euro per maand kan niemand rondkomen”

  Apotheker Chris Bulteel (62) uit Tienen heeft volgens MyPension recht op een wettelijk pensioen van… 502 euro. Dat is het gevolg van zijn jarenlange statuut als meewerkende echtgenoot in combinatie met een scheiding en tweede huwelijk. Hoe komt het dat je pensioenrechten kan kwijtspelen bij een scheiding? En wat als je later hertrouwt? Pensioenexperte Ria Janvier (UAntwerpen) analyseert het verhaal van Chris en geeft – voor de man ook ietwat geruststellend – advies.
 1. Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaarder: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is
  Mijntelco

  Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaar­der: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is

  Elke woning heeft tegenwoordig een eigen draadloos wifinetwerk, waarmee de meeste apparaten verbonden zijn. Logisch ook, want het scheelt heel wat gedoe met kabels, waardoor je met je apparaat kan gaan en staan waar je wil. Maar dat hoeft niet noodzakelijk met élk apparaat mogelijk te zijn. Bovendien biedt een verbinding via de klassieke ethernetkabel ook enkele voordelen. Mijntelco.be overloopt ze.