Leningen met een lange looptijd: maandelijks lichter om af te lossen, maar de totaal te betalen som
ligt fors hoger
Volledig scherm
Leningen met een lange looptijd: maandelijks lichter om af te lossen, maar de totaal te betalen som ligt fors hoger © Getty Images

Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?

Spaargids.beDe interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? 

 1. Tweede bank verhoogt de rente op het spaarboekje: de spaarrente gaat van 0,09% naar 0,30%
  Spaargids.be

  Tweede bank verhoogt de rente op het spaarboek­je: de spaarrente gaat van 0,09% naar 0,30%

  Het spaarboekje blijft populair, ook al zorgt de stijgende inflatie ervoor dat je koopkracht in werkelijkheid afneemt. Wie goed vergelijkt, vindt op de markt wel nog spaarrekeningen met een hoger rendement dan het wettelijke minimum van 0,11%. Zo trekt de online bank MeDirect de rente op haar ME3-rekening van 0,09% netto naar 0,30% netto op. Het gaat om nagenoeg de hoogste rente op de Belgische spaarmarkt voor wie zijn geld tussen drie maanden en een jaar kan missen. Spaargids.be legt uit hoe de vork in de steel zit.
 2. Minder woonleningen en fors gedaalde koopkracht voor vastgoed: gaan de prijzen van huizen ook dalen?
  Play

  Minder woonlenin­gen en fors gedaalde koopkracht voor vastgoed: gaan de prijzen van huizen ook dalen?

  De koopkracht van de Belg voor vastgoed heeft een klap gekregen: het aantal hypothecaire leningen is in de eerste zeven maanden van dit jaar met 19 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Immoteker Finnoteker. Wie toch nog een huis koopt, koopt kleiner. Zal de daling in het aantal woonleningen en kopers ook leiden tot een daling van de vastgoedprijzen? “Zo eenvoudig werkt het helaas niet", zegt financieel expert Paul D’Hoore bij VTM Nieuws.
 1. Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
  Livios

  Krijg tot 50 procent van je verbouwfac­tu­ren terugbe­taald via de nieuwe Mijn VerbouwPre­mie

  Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.
 2. Vanaf nu kan je een betaalpauze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?
  Spaargids.be

  Vanaf nu kan je een betaalpau­ze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?

  Wie zijn rekeningen niet langer kan betalen, kan vanaf vandaag een betaalpauze voor de hypothecaire lening aanvragen. Om in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Is dat het geval, dan hoef je van je lening gedurende een jaar geen kapitaal af te lossen, maar betaal je alleen de intresten. Hoeveel is dat dan precies? En schuilen er ook addertjes onder het gras? Spaargids.be zocht het uit.