Lage rente deert Belgen niet: banken zien spaarboekjes met meer dan 10 miljard aanzwellen

iStock
Verschillende banken hebben vorig jaar opnieuw meer spaargeld zien toestromen op de spaarboekjes. De aanhoudende lage rente en magere opbrengst van een spaarrekening deren de Belg niet, leert een rondvraag in de sector. De Belg spaarde miljarden euro’s extra nu de beurzen het voorbije jaar het niet goed deden.

Alles samen zetten spaarders het voorbije jaar meer dan 10 miljard extra op hun spaarboekjes, meldt De Tijd. Marktleider BNP Paribas Fortis, inclusief dochterbank Fintro, klokte op 31 december 2018 af op 61,44 miljard euro op de gereglementeerde spaarboekjes. Een jaar eerder was dat nog 58,45 miljard euro. Die forse stijging is weliswaar te danken aan de integratie van Record Bank, voegt de woordvoerster toe. Als de cijfers van beide banken opgeteld worden, is er sprake van een daling met 760 miljoen, zo wordt ook informatie van De Tijd bevestigd.

ING België kende de grootste toename onder de grootbanken. De bank sloot het jaar af op 38,11 miljard euro. Een jaar eerder was dat 30,36 miljard euro. Bij KBC en de Franstalige dochter CBC stopte de teller op 41,95 miljard euro, of 3,43 miljard euro meer dan een jaar eerder. Belfius zag de gereglementeerde spaarboekjes op een jaar tijd met 2,2 miljard euro verdikken tot 38,4 miljard euro.

Ook de kleinere banken noteren groei. Zo komt Argenta bijvoorbeeld uit op 24,2 miljard euro, of 1,1 miljard euro meer dan eind 2017. Bij Axa Bank was er een stijging van 3,85 procent van 12,89 miljard naar 13,386 miljard euro. Crelan zag een toename van 472 miljoen euro of net geen 4 procent tot 12,365 miljard euro.

Volgens KBC zorgde het “grillige beursklimaat” voor “aarzelingen bij beleggers”, waardoor meer mensen kozen voor het spaarboekje, in plaats van aandelen of beleggingsfondsen. Bank Nagelmackers verwijst nog naar twee bekende klassieke troeven van geld op spaarboekjes: veiligheid en onmiddellijke opvraagbaarheid.

Over het algemeen hebben de klanten meer gespaard in 2018, maar we merken toch een voorzichtige houding

Crelan

Meer beleggingsplannen

Belfius ziet de spaartoename wel gepaard gaan met een toegenomen vraag naar beleggingen door klanten die meer rendement nastreven. Idem bij KBC: “De blijvend lage rente op spaarrekening zorgt ervoor dat spaarders hun zoektocht naar rendement voortzetten.” Zo noteerde KBC 18 procent meer beleggingsplannen. Beide banken merken dat de beleggers gespreid instappen.

“Over het algemeen hebben de klanten meer gespaard in 2018, maar we merken toch een voorzichtige houding. De grootste groei zien we dan ook bij de spaarboekjes en de zichtrekeningen”, besluit Crelan. “De portefeuille kasbons en termijnrekeningen daalt verder. De fondsen en ‘notes’ (schuldinstrument, nvdr) blijven in trek, maar presteren door de volatiliteit en de onzekerheid op de financiële markten in 2018 minder sterk als in 2017.” 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy van der Wijk

  is het wel echt en geen wit geld , 10 miljard instroom terwijl de Belgen mega kopen met cadeautjes en solden kopen en zich volvreten ?

 • raf peeters

  Zet je geld in Polen ,BNP en Deutsche bank hebben ze daar ook en je hebt 6% intrest op een spaarboekje ,daar kunnen ze het wel.

 • Leo Peeters -Duym

  Precies door die 0 rente kunnen velen niets meer sparen en moeten ze zelfs aan hun spaargeld knabbelen. De middenklasse doet het zuiniger aan en spaart meer. Maar, als we meer zouden spenderen neemt de inflatie neemt toe (je spaargeld vermindert nog sneller in waarde). Denk echter niet dat de banken je dan, logischer wijze, meer rente gaan geven, dat behoort tot het verleden. Een gouden raad: koop fysiek goud.

 • henri levich

  Dit is het bewijs dat de lonen te hoog zijn,.. het dient enkel om onder een matras te leggen, niet eens om van te leven. Dat "appeltje voor de dorst" gaat over meer dan 250 miljard euro, enkel op spaarboekjes.

 • Leo Peeters -Duym

  @Lisette Theunis, klopt, maar precies door die 0 rente kunnen veel mensen niets meer sparen en moeten ze zelfs aan hun spaargeld knabbelen. De middenklasse doet het zuiniger aan en spaart meer. Maar, als we meer zouden spenderen neemt de inflatie neemt toe (je spaargeld vermindert nog sneller in waarde) en het leven wordt duurder. Maar vergeet dat de banken je dan, logischer wijze, meer rente gaan geven.