Koenraad Tranchet ontdekte een fout in de ingevulde belastingaangifte die je best wel wat geld kan kosten.
Volledig scherm
PREMIUM
Koenraad Tranchet ontdekte een fout in de ingevulde belastingaangifte die je best wel wat geld kan kosten. © Jan De Meuleneir / Photo News

Laatste dag voor je belastingaangifte. Eén ding moet je zeker checken: “Een fout kan je wel 500 euro kosten”

Belastingaangiftes via Tax-on-web moeten voor 15 juli binnen zijn. Maar stel het klusje zeker niet uit tot het laatste moment, want zowel het Vereenvoudigde Voorstel van Aangifte (VVA) als de vooraf ingevulde codes in Tax-on-web moet je dubbelchecken als je centen je lief zijn. Soms staan er cijfers in die niet kloppen. “En dat kost je al snel 500 euro of meer”, waarschuwt fiscalist Koen Tranchet.

 1. Moet je inkomsten uit je bijberoep aangeven? En leveren zonnepanelen fiscaal voordeel op? Belastingexpert buigt zich over de meest voorkomende lezersvragen
  PREMIUM

  Moet je inkomsten uit je bijberoep aangeven? En leveren zonnepane­len fiscaal voordeel op? Belasting­ex­pert buigt zich over de meest voorkomen­de lezersvra­gen

  Dat het invullen van de belastingbrief soms een kluwen kan zijn, hoeven we allicht niet meer te vertellen. We merkten ook dat heel wat lezers nog een pak vragen over de belastingen hadden. Onze geldexpert Michel Maus koos er de vijftien meest voorkomende uit en geeft duidelijk antwoord. Van hoe je inkomsten uit je bijberoep moet aangeven, tot wat je moet invullen als je woning niet verhuurd geraakt.
 1. Eerst de stenen kopen, pas jaren later ook de bouwgrond eronder: wat is splitskoop precies? En wanneer is het ook interessant?
  PREMIUM
  30

  Eerst de stenen kopen, pas jaren later ook de bouwgrond eronder: wat is splitskoop precies? En wanneer is het ook interes­sant?

  Eerst de bakstenen kopen, pas jaren later de grond waarop die staan. Dat is eenvoudig gezegd het nieuwe koopconcept splitsaankoop. De formule moet het ook voor wie anders achter het net vist mogelijk maken een lening voor een eigen nieuwbouwwoning af te sluiten. Voor wie is een splitsaankoop interessant? En ben je uiteindelijk niet veel meer geld kwijt?
 2. Laatste dag voor belastingaangifte: “Nieuw samengestelde gezinnen kunnen een paar duizend euro besparen op belastingen”
  PREMIUM
  Belastinggids

  Laatste dag voor belasting­aan­gif­te: “Nieuw samenge­stel­de gezinnen kunnen een paar duizend euro besparen op belastin­gen”

  Niemand wil de fiscus meer geven dan waar hij recht op heeft. En toch blijven te veel mensen elk jaar weer afstand doen van tot duizenden euro’s waar ze recht op hebben. Fiscalist Koenraad Tranchet ziet dat vaak bij het invullen van de belastingaangifte van zijn klanten. Hij legt uit wat je kan doen om niet meer te betalen dan moet en geeft 5 concrete tips. “Met een paar kleine veranderingen kan je jouw belastingaangifte optimaliseren.”