Kroatië zet eerste stap naar invoering euro

Toeristen in Dubrovnik.
AFP Toeristen in Dubrovnik.
Kroatië gaat zich voorbereiden op de invoering van de euro als nationale munt. De Eurogroep heeft in Brussel het licht op groen gezet om de overgang van de Kroatische kuna (HRK) naar de euro te starten en het besluit van de regering verwelkomd. Kroatië moet de komende maanden nog een reeks maatregelen treffen om te voldoen aan de eisen om een volwaardig euroland te worden.

Kroatië, dat pas in 2013 lid van de Europese Unie werd, zal niet alleen toetreden tot de eurozone maar wordt ook lid worden van de Bankenunie. 

Het is belangrijk dat alle nieuwe lidstaten van de eurozone stabiel zijn. Zo zal de Kroatische bankensector worden onderworpen aan stresstests om te zien hoe sterk de banken zijn bij een crisis. Het land moet onder meer ook witwaspraktijken aanpakken en wordt gevraagd het bankentoezicht te versterken.

19 van de 28 EU-landen hebben nu met de euro een gezamenlijke munt. Bulgarije werkt sinds een jaar ook aan de overgang naar de euro.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kees Huls

  @Toran Korshnah. Dat is idd de enige oplossing om tot een verenigde EU te komen. Vooral uniforme financiële en fiscale regelgeving zal tot grote verbetering leiden van inkomsten voor landen en inwoners. Gedaan met ontwijkende constructies voor multinationals en zeer rijken.

 • ingrid grieten

  De eerste en tevens belangerijkste afspraak zou moeten zijn dat criminelen hun celstraf in eigen land uitzitten en nadien een reisverbod krijgen.

 • Guy Verstraeten

  De euro wordt stilaan een verzameling van vooral zwakke munten. Op termijn zal deze muntunie ofwel uit mekaar spatten ofwel zullen Duitsland en Nederland de dupe worden.

 • Ben Watford

  Ten sterkste af te raden. Die volgen duidelijk het nieuws niet, noch de dramatische situatie in de EU-landen.

 • Noella Vancompernolle

  Geen Grieks verhaal meer aub.