Lien Meurisse van de FOD Economie legt uit wat je kunt doen als je ongewenste telefoontjes krijgt.
Volledig scherm
PREMIUM
Lien Meurisse van de FOD Economie legt uit wat je kunt doen als je ongewenste telefoontjes krijgt. © Getty Images/rv

Krijg je regelmatig vervelende telefoontjes van televerkopers en oplichters? Expert legt uit wat je daartegen kunt doen

“Hallo, spreek ik met Trees Vandamme?” “Euh, ja?” “Dag mevrouw, bent u nog tevreden met uw huidige telecomleverancier?” Reclametelefoontjes, we krijgen er allemaal wel mee te maken. Vaak anoniem en nog vaker erg vervelend. Maar kan je ook voorkomen dat je ze krijgt — en hoe dan? En wat met frauduleuze televerkopers? Wij vroegen het aan Lien Meurisse, woordvoerder bij de FOD Economie die het online Meldpunt beheert.

 1. “Sommige mensen ontdekken pas jaren later dat hun ex hun e-mail nog altijd meeleest”: onze techexpert vertelt hoe je je beschermt tegen online stalking
  PREMIUM

  “Sommige mensen ontdekken pas jaren later dat hun ex hun e-mail nog altijd meeleest”: onze techexpert vertelt hoe je je beschermt tegen online stalking

  Afgelopen week lanceerden de politiediensten van Oost- en West-Vlaanderen een alarmknop voor slachtoffers van stalking. De drukknop brengt de noodcentrale op de hoogte als iemand zich bedreigd voelt. Maar wat kan je zelf doen om online stalking of cyberstalking tegen te gaan? Onze techexpert geeft advies: “Pas je wifiwachtwoord aan. Vaak heeft een toestel met toegang tot je draadloos netwerk ook de mogelijkheid om andere informatie op te sporen.”
 2. “Cybercriminelen gaan steeds driester te werk”: Wat doet je bank tegen phishing en betaalt ze je terug?
  PREMIUM

  “Cybercri­mi­ne­len gaan steeds driester te werk”: Wat doet je bank tegen phishing en betaalt ze je terug?

  We lijken opnieuw af te stevenen op een recordjaar voor phishing. De federale overheid waarschuwt voor nieuwe phishingmails die lijken te komen vanuit My e-Box, de digitale brievenbus van de overheid. We kunnen dus niet waakzaam genoeg zijn. Maar hoe kan je jezelf beschermen? En betaalt jouw bank je terug als het noodlot toeslaat? Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, aan het woord.