Emma Debaere, student rechten in haar studentenkot
Volledig scherm
PREMIUM
Emma Debaere, student rechten in haar studentenkot © Wannes Nimmegeers

KOTCRISIS IN DETAIL. Zo duur wordt een studentenkamer volgend academiejaar in Leuven, Gent en Brussel. “Acuut tekort aan tienduizenden studentenkamers”

DEEL 1“Onlangs bezocht ik een kamer die meer op een cel leek, met een matras op de grond naast het toilet. Vraagprijs: 400 euro per maand.” Wie nu nog een studentenkamer zoekt, is er zo goed als aan voor de moeite. In een tweedelige reeks over de kotcrisis duiken we diep in de cijfers en schetsen we een gedetailleerd beeld van het studentenkamertekort en de stijgende prijzen. Waar is de nood het hoogst? Wie betaalt het meest? En waarom lijken er vooral dure, luxueuze koten bij te komen?   

66 reacties

 • piet devlieger

  7 maanden geleden
  Hoeveel studenten hebben er eigenlijk een kot écht nodig ? Ik ken heel wat studenten die nog geen 20 km van thuis op kot zitten. Ze hebben allemaal een auto die heel de week geparkeerd staat in woonwijken rond de unief zodat de bewoners geen plaats meer hebben om te parkeren. Op kot zitten is natuurlijk plezant en blijkbaar ook meer en meer een statussymbool. Het kan ook anders : studeren in Gent bijvoorbeeld, thuis in Kortrijk - een half uurtje met de trein en je bent thuis.
 • Filiep Lapeire

  7 maanden geleden
  Regels opgelegd door de regering voor gebouwen drijven de kosten naar ongekende hoogtes en dat resulteert in hogere huurprijzen zowel voor koten als voor huizen, hieraan kan men zien dat er bij politiekers totaal geen rekening gehouden word met de betaalbaarheid door de gewone werkende burger. Ze gaan er werkelijk van uit dat iedereen vermogend genoeg is om verder te pluimen of iedereen evenveel verdient als zijzelf.
 • francis vanoverschelde

  7 maanden geleden
  Eigen creaties door de rotpolitiek. Regeltjes en onzin die de prijs omhoog drijven
 • Wendy Asselman

  7 maanden geleden
  Studeren is bijna onbetaalbaar aan het worden. Mijn dochter en schoonzoon hun kot in Leuven maandelijks 925€.
 • Jan vanderwallen

  7 maanden geleden
  Studeren zal alleen kunnen voor diegenen die het verstandelijk en financiëel aankunnen. De speeltijd is gedaan.