Omdat onze marktleider Colruyt een ‘laagste prijsvolger’ is, kennen we hier een atypische markt.
Volledig scherm
PREMIUM
Omdat onze marktleider Colruyt een ‘laagste prijsvolger’ is, kennen we hier een atypische markt. © BELGAIMAGE

Kostenexplosie zet warenhuizen onder druk: “Deze situatie is absoluut onhoudbaar”

FINANCIEELStijgende kosten en amper mogelijkheid om de prijzen al te zeer op te trekken: de sowieso al piepkleine marges vreten momenteel aan onze warenhuisketens. Hoelang kunnen ze dit nog volhouden? Welke supermarkten zijn de winnaars? En waarom stijgen de voedingsprijzen hier veel minder dan in de buurlanden? Experten Pierre-Alexandre Billiet en Tom Simonts geven antwoord. 

77 reacties

 • Victor Coekaerts

  1 maand geleden
  Beste Marc Vinck, wat was er eerst? De kip of het ei? Je weet toch dat de index stijgt omdat de artikelen in de indexkorf omhoog gaan, dus duurder voor de consument. Een oplossing lijkt me om de prijzen te stabiliseren wat het gevolg heeft dat er geen indexverhoging meer volgt. Maar ja, bedrijven willen steeds meer winsten he. Zelf wil ik ook geen indexverhoging hoor, maar verhogingen van prijzen ondergaan en steeds minder overhouden tot de luchtbel springt is niet leuk.
 • jan vandaele

  1 maand geleden
  Vanaf nu betaal ik ook maar de rekeningen een maand later .Je zal vlug de incassobedrijven en deurwaarders aan de deur krijgen .Waarom kan dit wel voor grote bedrijven en niet voor de kleine man .
 • Kelly Verlinden

  1 maand geleden
  De Roebel staat enkel hoog door manipulatie en de sancties in Rusland hebben wel degelijk effect. Dit is ook niet de fout van Europa of de Nato maar Rusland die een invasie doet. Niets doen is al zeker geen optie want dan claimt Rusland alles voor zichzelf en China en heeft Europa nog minder.
 • chris stevens

  1 maand geleden
  Als zelfstandige zaakvoerder lees ik hier veel gezever. Om een juist vergelijk te maken met buurlanden zou men prijs zonder btw moeten vergelijken. Tijdens Corona zijn de aankoopprijzen meer gestegen dan de verkoopprijzen. Er is nog amper marge, als dit blijft duren zullen veel buurtwinkels moeten sluiten zoals bijvoorbeeld Proxy Wachtebeke
 • glenn wouters

  1 maand geleden
  En alles komt nu plots precies uit Oekraïne. Nog even en de bananen en de ananassen komen ook van daar. Alles is goed om de prijzen de hoogte in te jagen. Ik snap niet waar de oogst van alle velden hier dan blijft? Dat gooien ze weg zeker?
 1. Besparen in de supermarkt? Budgetexperte geeft tips en waarschuwt: "Laat je niet verleiden door 'gratis'"
  PREMIUM

  Besparen in de supermarkt? Budgetex­per­te geeft tips en waarschuwt: "Laat je niet verleiden door 'gratis'"

  Onze winkelkar is door de inflatie een pak duurder geworden en dat zal hoogst waarschijnlijk nog wel even zo blijven. “Maar je kan zelf ook wel wat doen om de kosten wat te drukken”, zegt budgetexperte Sara Van Wesenbeeck. “Besparen doe je nu vooral door gebruik te maken van promoties en kortingen, maar laat je daarbij niet misleiden.” Meer in je winkelkar voor minder geld? Dat doe je zo.
 2. Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
  Spaargids.be

  Zieken­fonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzeke­ring aangewezen?

  De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten.

Geld