Koop monument en u betaalt maar één procent registratierechten

Wie een monument koopt en er zijn hoofdverblijfplaats van maakt, zal binnenkort slechts 1 procent registratierechten op de aankoopprijs moeten betalen.
Thinkstock Wie een monument koopt en er zijn hoofdverblijfplaats van maakt, zal binnenkort slechts 1 procent registratierechten op de aankoopprijs moeten betalen.
Wie een monument koopt en er zijn hoofdverblijfplaats van maakt, zal binnenkort slechts 1 procent registratierechten op de aankoopprijs moeten betalen. Nu is dat nog 5 procent. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De maatregel past in de hervorming van de registratierechten, die Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) voorstelde, maar ze bleef tot nu onder de radar. Door die hervorming daalt het standaardtarief voor de aankoop van een woning in het Vlaams Gewest van 10 naar 7 procent. Maar voor de aankoop van een monument zakt het verkooprecht van de huidige 5 procent naar 1 procent. 

Eerder al had de Vlaamse regering beslist het tarief voor de aankoop van monumenten te verlagen tot de helft van het standaardrecht van 10 procent.
Om van het tarief van 1 procent te genieten, moeten wel een paar voorwaarden zijn vervuld. In de eerste plaats moet de koper in het monument zijn hoofdverblijfplaats, zeg maar zijn gezinswoning, vestigen.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • heiko werner

  De kosten om een monument naar de S_peil te brengen zijn het niet waard om erover na te denken.

 • Gino Denil

  Een kasteel of een duur herenhuis in de stad is ook vaak geklasseerd als monument. En worden graag gekocht door rijken. Weinig kans dat je die 1% gaat betalen voor een beluikhuisje.

 • Geert Vaelen

  Welk monument is nu geschikt als woning? Onder monument versta ik standbeelden, torens, een obelisk, openbare kunstwerken en dergelijke. Daar kan je moeilijk een huis van maken he. Tenzij ze zeer oude huizen bedoelen maar dat zijn dan geen monumenten he.

 • Eric De landtsheer

  Wie zich dat kan permitteren, kan gerust die 5% registratie betalen.

 • Peter Buyck

  Wonen in een monument? Noemen ze oude herenhuizen nu ook al monumenten?