Notaris Joni Soutaer
Volledig scherm
PREMIUM
Notaris Joni Soutaer © Getty Images / rv

“Kinderen hebben altijd recht op minstens de helft van je vermogen”: wat moet je weten als je je kind wil onterven?

Kun je een kind met wie je al jaren geen contact hebt of in onmin leeft de  erfenis ontzeggen? Dat is moeilijker dan je zou denken, want je kinderen hebben juridisch altijd recht op een minimaal erfdeel van 50 procent. “Om dat te voorkomen, is je hele vermogen opsouperen misschien wel de beste optie. Al zijn er ook andere mogelijkheden”, zegt notaris Joni Soutaer.

 1. Hoelang duurt het om te scheiden? En wat kost het? Experts vertellen hoe je een vechtscheiding kan voorkomen
  PREMIUM

  Hoelang duurt het om te scheiden? En wat kost het? Experts vertellen hoe je een vechtschei­ding kan voorkomen

  Scheidingen gebeuren anno 2021 steeds vaker met onderlinge toestemming. Maar hoe slaag ook jij erin om als vrienden uit elkaar te gaan? Hoe zorg je voor de beste regeling voor je kinderen? En hoe vermijd je een financiële vechtscheiding? Enkele experts in het vak belichten wat ze in hun dagelijkse praktijk meemaken en gaan in op de praktische zaken waarmee koppels rekening moeten houden. “Jarenlange procedure kan tot tienduizenden euro’s kosten.”
 2. Hoe kan je het best een tweede verblijf financieren? “Als je een bestaande hypotheek gebruikt, hoef je geen notaris- en hypotheekkosten te betalen”
  PREMIUM

  Hoe kan je het best een tweede verblijf financie­ren? “Als je een bestaande hypotheek gebruikt, hoef je geen notaris- en hypotheek­kos­ten te betalen”

  Terwijl jonge kopers het almaar moeilijker hebben om een betaalbare woning te vinden en te financieren zijn er ook almaar meer Belgen op zoek naar een tweede woonst. Daardoor stijgen de prijzen natuurlijk nog meer. Maar wat doe je, als de baksteen in je maag nog wat zwaarder is dan gemiddeld? En hoe financier je best die tweede woonst? We vroegen het aan onze geldexpert, Pascal Paepen.

Geld