Kinderen grootbrengen kost gemiddeld 918 euro per maand: bereken hier zelf hoeveel uw kroost kost

iStock
De doorsnee Vlaamse kroost kost 918 euro per maand. Daar komen nog eens gezins- en tijdkosten bovenop, want 43 procent werkt minder na de komst van een kind. Verontrustend nieuws is dat bij alleenstaanden tot zestig procent van het gezinsbudget naar de kinderen gaat.

Bereken hier zelf hoeveel uw kroost kost

We gaan u vooral geen valse hoop geven: kinderen kosten geld, véél geld. Een nieuw onderzoek van kinderbijslagfonds MyFamily, KU Leuven en blog Mama Baas heeft gedetailleerder dan ooit berekend hoeveel een kroost nu echt kost. Het hield niet enkel rekening met de directe uitgaven – denk aan kleren, luiers of kothuur – maar ook met de gezinskost – huishuur, energie, internet ... – en de tijdkost. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dat laatste aspect is nieuw. 43 procent zegt minder te werken na de komst van kinderen, en dus heeft tijd ook een invloed op het financiële aspect. Dit onderzoek gaat ervan uit dat je ieder uur dat je aan je kind spendeert, anders op de arbeidsmarkt zou doorbrengen. "Het kan ook dat je je kind verzorgt in de tijdspanne waarin je vroeger tv keek. Volgens die denkwijze zijn de tijdkosten mogelijk licht overschat, maar dit is de beste berekening die we momenteel kunnen maken", legt professor Bram De Rock (KU Leuven) uit. "Niet enkel het bedrag in euro, maar ook het aantal uren geeft een goede indicatie van hoeveel je in je kroost investeert."

Voor een gemiddelde Vlaamse kroost, zo’n 1,7 kinderen per gezin, bedraagt de tijdkost 28,5 uur of 1.334 euro. De gezinskost 1.180 euro en de kindkost 918 euro. Zoals dat met gemiddeldes gaat, vertellen die veel en weinig tegelijk. Want de reële kostprijs hangt sterk af van het aantal kinderen, hun leeftijd, de leeftijd van de ouders, hun opleiding, inkomen enzovoort. Bij een bijkomend kind dat ouder dan 18 is, zal de gezinskost bijvoorbeeld dalen omdat hij als kotstudent thuis geen verwarming of water verbruikt. 

Kosten zijn verschillend

Anderzijds schiet de kindkost de hoogte in, net omwille van de huurprijs van een kot of hoog inschrijvingsgeld. Omdat de kosten zo verschillend zijn, is er op basis van het onderzoek een KindKompas ontwikkeld. Online kunt u zo makkelijk zelf berekenen hoeveel uw kind kost of later zal kosten, en inschatten of uw uitgaven aanvaardbaar zijn. "Ik ga het zeker zelf gebruiken, al was het maar omdat ik dit weekend nog achterover viel van de rekening van mijn vrouw toen ze gaan shoppen was voor onze kinderen. Ze zei dat ze zeker niet overdreven had", lacht professor De Rock.

De impact van kinderen op een gezinsbudget verschilt enorm. Een goedverdienend koppel met één minderjarig kind spendeert 21 procent aan kindkost, terwijl een alleenstaande met twee volwassen kinderen maar liefst 63 procent ophoest voor de kindkost. Verontrustend, zegt De Rock, die zich afvraagt of die gezinnen niet nog beter moeten worden beschermd of bijgestaan door de overheid. "Daarnaast valt het ook op – en dat vind ik wel verrassend – dat hoogopgeleiden niet alleen meer arbeidsuren kloppen dan laagopgeleiden, zo’n 15 uur meer, maar daarnaast ook nog eens langer met hun kind bezig zijn. Tot 6 à 7 uur. Je zou net het omgekeerde verwachten."

Grotere kloof

"Dit is een belangrijke vaststelling die onder meer een rol kan spelen in de discussie over huiswerk. Een hoogopgeleide ouder zal in tegenstelling tot iemand die een lagere opleiding heeft gehad meer tijd vrijmaken om zijn kind te helpen met rekensommen. Daardoor riskeer je een nog grotere kloof tussen die kinderen. Bovendien zie je dat we vaker dan vroeger trouwen met iemand van hetzelfde opleidingsniveau, dus ook daardoor vergroot de kloof."
182 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Misschien wel, maar de mensen met kinderen hebben ook een hoger loon (op een of ander gebied toch discriminatie).

 • Gino Denil

  Daarom dat de alleenstaande het hoogste overheidsbeslag in de wereld kent in dit land. Die draait er voor op.

 • steven goossens

  We zijn al met te veel op de wereld... nog meer kinderen betekend dat de kans op oorlog nog vergroot! Het is onverantwoord om in deze tijd nog kinderen op de wereld te zetten! Heel het systeem zou moeten veranderen en kindergeld etc etc etc gewoon afschaffen! Moeders met kinderen die gaan werken zijn al helemaal niet waard om kinderen te hebben! Wil je kinderen zorg er dan zelf voor! Breng ze zelf groot en zorg voor een degelijke opvoeding wat dat kennen we helemaal niet meer hier!

 • René Verhoeven

  Francinne, kinderen hebben noem je investeren in de toekomst? De toekomst om zeep helpen denk ik eerder! Door al dat kweken ontploft de wereldbevolking met ongeziene problemen voor de toekomst!Grote milieuproblemen, werk te kort, voedsel, water en energie tekort, fileproblemen, tekort aan deftige huisvesting en sociale voorzieningen... ons wereldbolleke kan het niet meer aan dat we met zoveel zijn!

 • guy vermeulen

  niemand zegt dat je kinderen op de wereld moet zetten, een kind kost een groot huis ! heb er twee en kosten voor school gemiddeld tien duizend euro per schooljaar per kind !!! Dus maal twee !!!!! Zitten in unief. Ken hier iemand die gaat voor piloten opleiding,ouders 150000 euro geleend voor studies zoon te kunnen betalen !!!!