Financieel expert Liesje Vanneste rekent uit welke bijdrage je kan vragen aan een zoon of dochter die in Hotel Mama verblijft.
Volledig scherm
PREMIUM
Financieel expert Liesje Vanneste rekent uit welke bijdrage je kan vragen aan een zoon of dochter die in Hotel Mama verblijft. © Getty Images / Bruno Vanhove

Kinderen blijven steeds langer in ‘Hotel Mama’: kan je een financiële bijdrage vragen aan je thuiswonende zoon of dochter?

Om te kunnen sparen voor een eigen stekje blijven kinderen nu al gemiddeld tot hun 26ste thuis wonen. Maar hoe moet dat als de facturen voor de ouders ook almaar duurder worden? Mag je een financiële bijdrage vragen aan je kind? En welke som is dan gerechtvaardigd? “Hun maaltijdcheques vragen kan een goed idee zijn. Het gaat dan algauw om zo’n 140 euro, en je kind zal die zelf niet zo gauw missen”, zegt financieel expert Liesje Vanneste.

  1. Zo leer je jouw kind omgaan met geld: “Tieners die geld opzij zetten, doen dat later als volwassenen meestal ook”
    PREMIUM

    Zo leer je jouw kind omgaan met geld: “Tieners die geld opzij zetten, doen dat later als volwasse­nen meestal ook”

    Als je kind jong leert hoe het met geld moet omgaan, is de kans dat het later in de financiële problemen komt een stuk kleiner. Maar hoe pak je dat aan als ouder? Pedagoog Ingeborg Dijkstra en lector schuldpreventie Tamara Madern geven advies: “Ook als volwassene kun je hebberig zijn maar niet alles kopen wat je wilt. Door te leren dat je die behoefte even kunt uitstellen, begin je eigenlijk met de financiële opvoeding.”