Shutterstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

"Keuze voor schenking of erfenis levert verschil op in het fiscale kostenplaatje": onze belastingexpert legt de regels uit voor uw nalatenschap

Schenkingen en erfenissen brengen vaak heel wat vragen met zich mee. Wat zijn de regels wanneer je bijvoorbeeld een huis wil nalaten aan je kind? Wat moet je zoon of dochter vervolgens betalen aan de fiscus? Kies je beter voor een schenking? En wat zijn de gevolgen van de afschaffing van de “kaasroute”? Michel Maus, fiscaal expert in ons geldpanel, legt de wettelijke spelregels uit.

 1. Als (on)getrouwd koppel een huis kopen? Notaris vertelt waarom u deze afspraken maar beter op papier zet
  PREMIUM

  Als (on)getrouwd koppel een huis kopen? Notaris vertelt waarom u deze afspraken maar beter op papier zet

  Samen een huis kopen, stap je dan maar beter ook meteen in het huwelijksbootje? Zet toch maar betere enkele afspraken officieel op papier. Dat zeggen notarissen Bénédicte Strobbe en Anthony Wittesaele. Als samenwonend koppel erft u bijvoorbeeld niet automatisch van elkaar. Bovendien zijn er juridische regels die bepalen wie welk bedrag krijgt als je het huis besluit te verkopen. En dat is niet noodzakelijk de partner met de meeste spaarcenten. De twee notarissen geven advies.
 2. Huis openbaar kopen of verkopen via biddit.be? Onze financieel expert legt spelregels uit
  PREMIUM

  Huis openbaar kopen of verkopen via biddit.be? Onze financieel expert legt spelregels uit

  Denk je bij een ‘openbare verkoop’ nog steeds aan het achterafzaaltje van een café waar potentiële kopers tegen elkaar opbieden en de notaris na afloop een rondje geeft? Dat is helemaal verleden tijd. Bij meer dan vier op de vijf woningen die vandaag openbaar worden verkocht, gebeurt dat online. Bieden kan daardoor makkelijker dan ooit, maar let op alle spelregels. Want een bod is een bod! Onze expert Michaël Van Droogenbroeck legt uit hoe het allemaal werkt.
 1. Nicole en Hugo delen al een halve eeuw lief en leed: “Maar ons testament is gemaakt”
  PREMIUM
  Showbizz

  Nicole en Hugo delen al een halve eeuw lief en leed: “Maar ons testament is gemaakt”

  Ze zijn het oerkoppel van de Vlaamse showbizz, in het hoofd van de Vlaming én volgens de kalender: in april zijn Nicole Josy (73) en Hugo Sigal (72) al vijftig jaar samen. Een leven gevuld met avontuur en liefde, maar ook tegenslagen. Hugo is vandaag nog steeds erg actief dankzij zijn rol in de populaire Ketnetreeks ‘#LikeMe’, Nicole verlangt meer naar rust. Toch blijven ze onafscheidelijk, klinkt het in Story.

Geld